Το δρόμο της επιστράτευσης επέλεξε η κυβέρνηση

Tο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών αποφάσισε το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση. Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το βράδυ, με την αποστολή φύλλων πορείας στους ναυτεργάτες.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης ενημέρωσε πως ήδη ξεκινάει η επίδοση των φύλλων επίταξης και μόλις τα λάβουν τα πληρώματα και οι εταιρείες μπορούν τα πλοία να αναχωρήσουν

άμεσα.

«Όπως γνωρίζεται η ΠΝΟ αποφάσισε σήμερα με οριακή πλειοψηφία την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή. Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έντιμα και κακόπιστα προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Κάναμε εξαντλητικό πολυήμερο διάλογο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μουσουρούλη ανακοινώνοντας την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης.

Δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τους κυβερνητικούς εταίρους, με πληροφορίες όμως από στελέχη της ΔΗΜΑΡ, να κάνουν λόγο για διαφωνία του κόμματος της αριστεράς με την επιστράτευση, θεωρώντας πως τα περιθώρια του διαλόγου δεν έχουν εξαντληθεί.

Χθες (Δευτέρα) το βράδυ, υπήρξε νέο αδιέξοδο στο θέμα των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα (Τρίτη) το πρωί, να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε με οριακή πλειοψηφία (8 υπέρ, 7 κατά). Η άλλη πρόταση ήταν για 24ωρη αναστολή της απεργίας για να πάρουν ανάσα νησιώτες, έμποροι και παραγωγοί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, είχε επισημάνει ότι σε ενδεχόμενη συνέχιση της απεργίας για τέταρτο 48ωρο η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα κάτι που και πράττει…

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία», ανέφερε ο κ.Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΠΝΟ. «Το πακέτο που προσφέρουμε είναι συνεκτικό και αναμένουμε να λυθεί η απεργία», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε για πέντε κινήσεις που ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων των ναυτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα οφειλόμενα στους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απευθείας από τις πιστώτριες των ακτοπλοϊκών εταιρειών τράπεζες.

Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων

«Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, σχολιάζοντας την απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών.

Ο κ. Νταλακογιώργος χαρακτήρισε «μπαρούφες» και «κουβέντες για το καλάθι των αχρήστων» τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση βάζει σε μεγάλη περιπέτεια τη χώρα και το λαό με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει».

«Θα περιφρουρήσουμε τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα των εργαζομένων. Η επιστράτευση συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη των πραγμάτων για τη χώρα και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ.

Keywords
Αναζητήσεις
επιταξη πλοιων κυβερνηση σαμαρα πνο
Τυχαία Θέματα