Το δίλλημα ευρώ ή κοινωνία και απάντησή του…

«Αν μας πει κάποιος, ή την ζωή σας ως κοινωνία, ή το ευρώ, αν τεθούν τέτοιες διλλημματικές καταστάσεις -αν και δεν πιστεύουμε ότι θα τεθούν έτσι- θα αφορούν και το μέλλον και του ίδιου του ευρώ και της ίδιας της Ευρώπης. Κάθε απειλή προς την Ελλάδα θα είναι μια απειλή και για τους άλλους λαούς» επισημαίνει με νόημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας στο

ερώτημα που θέτουν με επιμονή οι δημοσιογράφοι, σχετικά με την πορεία που πρέπει να χαράξει η χώρα μας.

«Δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν θα δεχτούμε εκβιασμό» τονίζει σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Το πρώτο μέλημα είναι ο άνθρωπος και η αξιοπρέπεια. Τα πάντα πρέπει να τεθούν σε μία νέα βάση. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, ή αν δεν το επιχειρούσαμε αυτό και αρχίζαμε απλώς ως μία συνέχεια για να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε, για να δούμε τι να βελτιώσουμε, η αποτυχία θα ήταν σίγουρη. Αυτή είναι η αφετηρία μας, πάμε με όρους Δημοκρατίας, με όρους λαϊκής κυριαρχίας, με όρους ταξικών, αλλά και ευρύτερων κοινωνικών και εθνικών συμφερόντων» τονίζει ο κ. Δραγασάκης.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η εξίσωση επιβίωσης», για την οποία θα παλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, είναι «διαγραφή χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, χρηματοδότηση και αναπτυξιακή ώθηση» και προσθέτει: «Η κοινωνία είναι υπερώριμη να ακούσει και σκληρά μέτρα ενάντια σ΄ αυτούς που ληστεύουν το δημόσιο χρήμα ... Αν βρούμε αντιστάσεις, που θα βρούμε, αυτό που κάνει ο αδύνατος είναι να προσπαθεί να γίνει ισχυρός ενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Από τα αρχαία χρόνια αυτός είναι ο κανόνας».

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει μάλιστα ότι «από εκεί και πέρα υπάρχουν και λεπτομέρειες και ειδικότερα θέματα, έχουμε και το κατοχικό δάνειο να συζητήσουμε με τους Γερμανούς, υπάρχουν και άλλου είδους θέματα που μπορούμε ν΄ αξιοποιήσουμε».

Σε ερώτηση για την πρόταση διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους και τις αντικρουόμενες απόψεις που έχουν διατυπωθεί από διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Δραγασάκης τονίζει: «Το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να πληρωθεί, και είναι πολιτικό το πρόβλημα. Ο Τσίπρας είπε κάτι το οποίο έχει μια λογική πανευρωπαϊκή. Είπε, το χρέος να φτάσει στο 60%. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έλεγε ότι το όριο για το αποδεκτό χρέος είναι το 60%. Η θέση η δική μας από την αρχή ήταν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλη την Ευρώπη. Διότι εμείς έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, αλλά και η Ιταλία έχει 120-130%. Ακόμη και η Γερμανία, επειδή έχει γήρανση του πληθυσμού, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Άρα, η ιδέα είναι να πάμε σε μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και εκεί θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών και όλης της Ευρώπης».

Σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν με φόβο την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο κ. Δραγασάκης τονίζει: «Δεν είναι ενιαία η στάση. Υπάρχει η άποψη που φοβάται κυρίως το εξής: ότι αν γίνει στην Ελλάδα μια τέτοια αλλαγή, μήπως αρχίσει και γίνεται ντόμινο και σ΄άλλους λαούς και σ΄άλλες χώρες; Είναι αυτό που έλεγα στην αρχή, η δυσκολία του πρώτου. Εμείς το αναγνωρίζουμε ότι πάμε ν΄ανοίξουμε νέο δρόμο, εάν όμως πετύχουμε θα ΄χουμε και τα οφέλη του πρωτοπόρου, ότι αυτός δηλαδή που ανοίγει έναν δρόμο έχει ακριβώς μετά κι ένα πλεονέκτημα. Υπάρχει και η δεύτερη άποψη, η οποία λέει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από κάποιες αλλαγές που μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει».

Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «πιέσεις θα υπάρξουν, θα τις αντιμετωπίσουμε, διότι εμείς δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνεχίζει την καταστροφή. Εμείς έχουμε τη δημοκρατική εντολή να τερματίσουμε τα μνημόνια και την πολιτική, που εκφράζουν αυτά, και να μπούμε σε μία λογική επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων... Εάν εμείς ως λαός έχουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο κι είναι ακριβώς αυτό πάνω στο οποίο δουλεύουμε, να επιτύχουμε μια ευρύτερη συσπείρωση πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και το δούνε και οι απέξω αυτό και πάμε αποφασισμένοι, πιστεύω ότι είτε θα μπορέσουμε να κάμψουμε τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας, είτε θα μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο ούτως ώστε ν΄ανασάνουμε έτσι ώστε μαζί και με άλλους λαούς να πετύχουμε κάτι καλύτερο, πάντως να γυρίσουμε σελίδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα