Το χρυσόμαλλο δέρας (ή… τέρας;)

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Πολιτικά παιχνίδια στο όνομα του περιβάλλοντος; Επιχειρηματικά συμφέροντα με «ασπίδα» τους εργαζομένους; Μια ιδεοληψία που διώχνει τους μεγάλους επενδυτές από τη χώρα; Μια ευκαιρία για business χωρίς όρια και κανόνες στην ξεχαρβαλωμένη Ελλάδα της κρίσης; Η αλήθεια στο ανοικτό μέτωπο της κόντρας μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και της Eldorado Gold βρίσκεται κάπου στη μέση…

Το χρυσόμαλλο κριάρι που έσωσε τον Φίξο και την Έλλη

από τον παραπλανημένο πατέρα τους που ήθελε να τους θυσιάσει, είχε σταλεί ουρανοκατέβατο -όπως η Eldorado Gold, που τον Φεβρουάριο του 2012 ανέλαβε να «τρέξει» την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Στον μύθο, η Έλλη δεν τα καταφέρνει και πέφτει στη θάλασσα, ενώ ο αδερφός της φτάνει στην Κολχίδα και αφού θυσιάσει το κριάρι του Ερμή δωρίζει το χρυσόμαλλο δέρας του στον βασιλιά της χώρας και βάζει το τέρας που δεν κοιμάται ποτέ, να το φυλάει…

Στην Ελλάδα του σήμερα, η κυβέρνηση αφήνει «θολό» το αν θέλει ή όχι τη συγκεκριμένη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Β.Α. Χαλκιδική ή εν πάση περιπτώσει αν θέλει τη συγκεκριμένη εταιρεία ως επενδυτή. Και η εταιρεία αφήνει «θολό» αν θέλει να υλοποιήσει κάθε απαίτηση και περιορισμό για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθώντας τους κανόνες που η πολιτεία και οι νόμοι της ορίζουν. Η Κομισιόν μέσω του αντιπροέδρου της Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε την ανησυχία της για την τύχη των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ η αντιπολίτευση βρήκε ένα πολυάριθμο ακροατήριο (2000 οικογένειες εργαζομένων) για να στηρίξει την κόντρα της με την κυβέρνηση.

Έρχεται νέος επενδυτής;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττική freepress» η πρόθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να ανοίξει τη συζήτηση συνολικά και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της επένδυσης εξ αρχής. Η πρόθεση του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι όποιος τελικά μείνει (ή έρθει για να μείνει…) να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους, ώστε και θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν και τα δημόσια ταμεία να ωφεληθούν και η επένδυση να πάει καλά και να ικανοποιηθεί το (προεκλογικό) ακροατήριο των ανθρώπων του τουρισμού της περιοχής, που φοβούνται ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα τους διώξουν πελάτες και θα κλείσουν.

Η καναδική εταιρεία βλέπει τα πράγματα από την πλευρά της: «Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ. Επειδή όμως «χασούρα» για την εταιρεία υπάρχει και αν βάλει λουκέτο αύριο το πρωί, σπεύδει να συμπληρώσει: «Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ,ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα