Το ChatGPT ως «ψυχολόγος»: Μια νέα χρήση για την τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένη αρχικά για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και την παροχή πληροφοριών, αποκτά έναν αναπάντεχο και βαθύτερο ρόλο: μετατρέπεται για πολλούς χρήστες σε ένα είδος προσωπικού αποδέκτη συναισθημάτων, ένα εργαλείο ανακούφισης και ψυχολογικής αποφόρτισης σε στιγμές έντασης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την οποία επικαλείται το Euronews, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αξιοποιεί εργαλεία όπως το ChatGPT ως εικονικό συνομιλητή για την επεξεργασία σκέψεων, συναισθημάτων και εσωτερικών συγκρούσεων. Η συμβουλευτική φύση των απαντήσεων, η διαρκής διαθεσιμότητα και η απουσία κρίσης δημιουργούν ένα πλαίσιο “ασφαλούς συνομιλίας”, ιδιαίτερα ελκυστικό σε εποχές ψηφιακής μοναξιάς. Η Ρίτα Μαρσελίνο, επαγγελματίας στον χώρο της πληροφορικής, εξηγεί πώς χρησιμοποιεί την πλατφόρμα: «Με βοηθά να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου όταν αγχώνομαι πριν από μια συνέντευξη ή παρουσίαση.
Κάποιες φορές, είναι απλώς ένα εργαλείο αποσυμπίεσης». Ο Ζοάο Αράνια, στέλεχος στον τομέα των πωλήσεων, προσθέτει: «Το ChatGPT είναι πάντα εκεί, όποια στιγμή το χρειαστώ. Δεν χρειάζεται ραντεβού, δεν υπάρχει αναμονή». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ψυχολόγος Άνα Ρίτα Ολιβέιρα, τέτοιου είδους ψηφιακή υποστήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη σχέση της ψυχοθεραπείας. «Η πραγματική αλλαγή έρχεται μέσα από τη θεραπευτική σχέση, η οποία δεν περιορίζεται στην παροχή συμβουλών. Είναι μια διαδικασία συν-εμπειρίας, εμβάθυνσης και εσωτερικής επεξεργασίας».
Σημαντικό είναι πως αρκετοί χρήστες, όπως η Μαρσελίνο και ο Αράνια, δεν εγκαταλείπουν τις συνεδρίες με επαγγελματία. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως παράλληλη βοήθεια. «Με τον ψυχολόγο δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο της συζήτησης. Σε οδηγεί σε σημεία που ίσως αποφεύγεις. Το ChatGPT σε αφήνει να διαλέγεις εσύ την κατεύθυνση», παρατηρεί ο Αράνια. Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει επίσης το φαινόμενο της ψηφιακής αυτοδιάγνωσης, καθώς πολλοί χρήστες φτάνουν στο γραφείο του ειδικού έχοντας ήδη “διαγνωστεί” από το chatbot. Όμως, όπως τονίζει η Ολιβέιρα, η ψυχική αξιολόγηση δεν είναι υπόθεση μόνο συμπτωμάτων: απαιτεί ανθρώπινη επαφή, παρατήρηση και εμπειρική εκτίμηση.
Η ίδια εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την αποκλειστική χρήση εργαλείων ΑΙ για ψυχολογική υποστήριξη, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε παρερμηνείες, εσφαλμένες πεποιθήσεις και να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της επαγγελματικής φροντίδας. Σε έναν κόσμο όπου η αμεσότητα, η τεχνολογία και η ανάγκη για ψυχική ανακούφιση συγκλίνουν, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να διεκδικεί έναν νέο ρόλο: όχι του θεραπευτή, αλλά του προσωρινού συνοδοιπόρου στο ταξίδι της εσωτερικής κατανόησης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δύσκολες στιγμές για τη Μαρινέλλα – Χειροτερεύει η υγεία της
- Το βαμμένο μαλλί Βρούτση που έκανε μπαμ και η σχέση με τα... πανηγύρια της Νάξου
- Έχετε υπέρταση; Αυτά είναι τα 8 πράγματα που πρέπει να κάνετε
- Σεισμός τώρα στη Λήμνο
- Ο Τραμπ μπλοκάρει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες 12 χωρών – Ποιοι περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα»
- Τσολάκη – Κωνσταντάρας: Όλη η αλήθεια για την σχέση τους μετά τον δημόσιο καυγά στην τηλεόραση!
- Φάνηκαν οι αποστάσεις με το Κάιρο για τη Μονή Σινά
- Τρώμε τη σκόνη των «φτωχών» γειτόνων μας!
- Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες το Δημόσιο – Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας
- Λουκίλα Καρρέρ: «Ο Μίμης Πλέσσας έτρωγε μόνο αυγά τηγανιτά και σοκολάτες»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ρεκόρ πλούτου το 2024: Περισσότεροι εκατομμυριούχοι, μεγαλύτερες ανισότητες
- «Μετρητά στο στρώμα» κρύβουν οι Γερμανοί
- Λάιλα Σουέιφ: «Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»
- Ντάνη Γιαννακοπούλου σύζυγος: «Γνωριστήκαμε σε ένα πανηγύρι στην Ικαρία – Ο γάμος κάποιες φορές έχει μοναξιά»
- Η ζωή στην Αθήνα: Οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά
- Φτηνοί προορισμοί για του Αγίου Πνεύματος: 8 οικονομικές αποδράσεις
- Η Περιφέρεια Αττικής «Ενεργοποιεί το Επιχειρείν» στηρίζοντας με 120 εκατ. ευρώ τις μικρές επιχειρήσεις
- Χαλκιδική: Τραγωδία στη Σίβηρη – Νεκρή 73χρονη λουόμενη
- Λαθρεμπόριο καυσίμων Ελλάδα: Αυστηρή σύσταση από την Κομισιόν
- ΚΕΔΕ: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Ισχυρή Ευρώπη
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Το ChatGPT ως «ψυχολόγος»: Μια νέα χρήση για την τεχνητή νοημοσύνη
- ΚΕΔΕ: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Ισχυρή Ευρώπη
- Χαλκιδική: Τραγωδία στη Σίβηρη – Νεκρή 73χρονη λουόμενη
- Τροχαίο Ηράκλειο: Νεκρός μοτοσικλετιστής στη Μεσαρά
- Ε.Β.Ε.Π. 120 Χρόνια: Χαιρετισμός του Δημάρχου Πειραιά στην επετειακή εκδήλωση
- Κρις Μάρτιν – Ντακότα Τζόνσον: Χωρισμός μετά από οκτώ χρόνια
- 25χρονος Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη ο συγκάτοικος του Αιγύπτιου
- Η Περιφέρεια Αττικής «Ενεργοποιεί το Επιχειρείν» στηρίζοντας με 120 εκατ. ευρώ τις μικρές επιχειρήσεις
- Ντάνη Γιαννακοπούλου σύζυγος: «Γνωριστήκαμε σε ένα πανηγύρι στην Ικαρία – Ο γάμος κάποιες φορές έχει μοναξιά»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες το gov.gr: Ποια υπηρεσία σαρώνει -Οι 6 προτάσεις για επέκταση των ψηφιακών ευκολιών [πίνακες]
- Ρόδος: 52χρονος καταδικάστηκε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας 19χρονης
- «Έξυπνες Διαβάσεις» για αναβάτες μοτοσυκλετών και ποδηλάτων
- ΥΠΕΞ Αιγύπτου για Μονή Σινά: Καμία αλλαγή στο status quo, η απόφαση αφορά μόνο τα γύρω εδάφη
- Το Reddit αποφάνθηκε για τα πιο υποτιμημένα νησιά στον κόσμο - Η ελληνική εκπληξη στη λίστα
- Χρήστος Ντεντόπουλος σε Ζωή: "Δεν λυπάμαι τον άνδρα σου, την πεθερά σου λυπάμαι" (Βίντεο)
- Ουάσινγκτον: Φρίκη με τα τρία κορίτσια που δολοφονήθηκαν από τον πατέρα τους - Τις έπνιξε με σακούλα, είχε δέσει τα χέρια τους
- Τέσσερις στη φυλακή και ούτε μια συγγνώμη στη Δίκη για το Μάτι
- Wall Street Journal: Ο Τραμπ ''χάνει την υπομονή του'' με τον Μασκ - ''Kill the Bill'' επιμένει ο δισεκατομμυριούχος για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ
- Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη ένας Αιγύπτιος για τη δολοφονία 25χρονου ομοεθνούς του - Τον σκότωσε για 75 ευρώ