Το Eurogroup ενέκρινε τις δύο δόσεις δανείου στην Ελλάδα

Τη διπλή δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Eurogroup κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου,

ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση «διπλής δόσης» χωρίς να απαιτείται νέα αξιολόγηση από την τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η χορήγηση της διπλής δόσης θα δώσει σημαντική ανάσα, καθώς στα τέλη του τρέχοντος μήνα πρέπει να αποπληρωθεί κρατικό ομόλογο 5,6 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, μικρό ποσοστό των δύο δόσεων αναμένεται να φτάσει στην «πραγματική οικονομία», όπου αναμένεται να διατηρηθεί το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει.

Πότε θα δωθούν οι δόσεις

Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το Euro Working Group (EWG) και το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά την έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών και την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013 και θα συνδέεται με την επίτευξη των ορόσηµων του μνημονίου όπως έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές αρχές με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα