Το 2014 αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά στον πλανήτη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, το 2014 αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά, που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη γη. Η ανάλυση αυτή ήρθε στη δημοσιότητα εν όψει των ετήσιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Γενεύη από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ, η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπέρασε το 2014 κατά 0,57 βαθμό Κελσίου την υπολογιζόμενη μέση θερμοκρασία για

την περίοδο αναφοράς 1961-1990, που είναι 14 βαθμοί, ξεπερνώντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (κατά 0,55 βαθμό πάνω) και του 2005 (κατά 0,54 βαθμό).

«Ο αιώνας μας συγκεντρώνει 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Μισέλ Ζαρό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού, σχεδόν το 0,93% της ζέστης που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από αέρια, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προερχόμενα από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, είναι αποθηκευμένη στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με τον Ζαρό, τα φαινόμενα καύσωνα που είχαν σχέση με καταρρακτώδεις βροχές και μεγάλες πλημμύρες σε ορισμένες χώρες, ενώ άλλες υπέφεραν από την ξηρασία εντάσσονται στη λογική ενός κλίματος που εξελίσσεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα