Τις θέσεις ΔΝΤ για συμβάσεις-ομαδικές απολύσεις υιοθετεί ο ΣΕΒ!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Άλλη γνώμη για τα εργασιακά έχουν οι Έλληνες βιομήχανοι την ώρα που υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίρο είχαν συμφωνήσει για τις βασικές αρχές με τις οποίες η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών διατυπώνει τις δικές του προτάσεις για τα εργασιακά που αφορούν σε πέντε τομείς και επί της ουσίας ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Τα πέντε σημεία της πρότασης του ΣΕΒ

Κατώτατος μισθός

Το σύστημα του διοικητικού καθορισμού του κατώτατου

μισθού, αναφέρεται στο δελτίο του ΣΕΒ, πρόκειται γι’ αυτόν που συμφωνήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με το μνημόνιο και υποκατέστησε την παλιά ΕΓΣΣΕ, “προβλέπεται από το νόμο να παραμείνει σε ισχύ όσο τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν άνω του 10% δηλαδή για πολλά χρόνια ακόμη. Οι κοινωνικοί εταίροι επιζητούν να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικής σύμβασης”.

Μάλιστα, ο ΣΕΒ γράφει γιατί υποστηρίζει ότι πρέπει να επανέλθει η ελευθερία στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: “Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει όλοι τα μαθήματά μας από το παρελθόν, και μια τέτοια λύση αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο με το σημερινό σύστημα ένας λαϊκιστής υπουργός Εργασίας να δώσει υπερβολικές αυξήσεις μόλις δει τα πρώτα ίχνη της ανάκαμψης, αγνοώντας τις επιπτώσεις σε μια εύθραυστη οικονομία.”

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Ο σύνδεσμος των εργοδοτών διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και το υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα των συμβάσεων: “Πέραν της ΕΓΣΣΕ, το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα πρέπει με οριστικό τρόπο να ενταχθεί στη λογική ότι υπερισχύουν εκείνες οι συμβάσεις που είναι πλησιέστερα στο χώρο εργασίας στον οποίο αφορούν. Με άλλα λόγια οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να κατισχύουν, καθεστώς που υφίσταται τώρα”.

Διαιτησία

Η νέα μεγάλη αλλαγή που προτείνει ο ΣΕΒ είναι για τον θεσμό της διαιτησίας.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μορφή λειτουργίας είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προτείνεται η κατάργηση της υπάρχουσας νομοθεσίας: «Όμως η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων σήμερα νοθεύεται από το καθεστώς της λεγόμενης “υποχρεωτικής διαιτησίας” όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Ομαδικές απολύσεις

Οι βιομήχανοι επιδιώκουν την απελευθέρωση τους με την άρση της νομοθετικής διάταξης που αναφέρει ότι οι ομαδικές απολύσεις επιτρέπονται μόνο από το υπουργείο Εργασίας. Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αδιέξοδο περιορισμό για την επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά και για τη διάσωση θέσεων εργασίας. Όπως υπογραμμίζει όταν μια επιχείρηση εξετάζει την περίπτωση των ομαδικών απολύσεων “σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και προσπαθεί να περικόψει το ζημιογόνο κομμάτι της λειτουργίας της για να διασφαλίσει την επιβίωσή της με όποιες δραστηριότητες απομένουν”.

Απεργίες-συνδικαλιστές

Η νομοθεσία για τις απεργίες, σύμφωνα με τους εργοδότες, “απαιτείται να εκλογικευτεί ιδιαίτερα σε τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή που εξυπηρετούν το γενικό οικονομικό συμφέρον (εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρισμό, ύδρευση, επικοινωνίες, μεταφορές, υγεία κλπ). Οι απεργοί δεν μπορούν να κρατούν όμηρο την οικονομία ή να μην παρέχουν ελάχιστες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Ειδικότερα ζήτημα σχετικά με την κήρυξη απεργιών είναι η έκταση της εξουσιοδότησης της γενικής συνέλευσης του σωματείου προς το διοικητικό συμβούλιο που κηρύσσει την απεργία και η όσο το δυνατόν πιο γνήσια εκπροσώπηση της βούλησης των εργαζομένων, που ενίοτε καταστρατηγείται από μειοψηφίες”.

Το άρθρο Τις θέσεις ΔΝΤ για συμβάσεις-ομαδικές απολύσεις υιοθετεί ο ΣΕΒ! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα