Την Κική Δημουλά τίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος

Την κορυφαία ποιήτρια και ακαδημαϊκό, Κική Δημουλά, τίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Για είκοσι πέντε χρόνια, από το 1949 έως το 1974, η Κική Δημουλά συνδύαζε την εργασία στην Τράπεζα Ελλάδος με τον μαγικό κόσμο των λέξεων και της ποίησης, ενώ για περίπου οκτώ χρόνια είχε

αποσπαστεί στη σύνταξη του περιοδικού «Κύκλος», που εξέδιδε η Τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο και στο οποίο αρθρογραφούσε με το πατρικό της όνομα, Βασιλική Ράδου.

«Καλούμαι, κύριε διοικητά, σε μια εποχή που η ευφρόσυνη έννοια των αναδρομικών έχει εκλείψει, να παραβώ αυτή την έλλειψη και να εισπράξω αναδρομικά την πολύ ακριβή διάκριση, που μου προσφέρετε, σε μια στιγμή μάλιστα που η λιτότητα είναι επιβεβλημένη.

Μια διάκριση που δεν τη δικαιούμαι εγώ, αλλά η διάχυτη έννοια της ποίησης γενικά, για όσα εκείνη πράγματι θεραπεύει ή έστω καταπραΰνει. Εγώ σχεδόν τυχαία ανέλαβα να συσκευάσω το όποιο νόημα αποστέλλει η ποίηση, τυλιγμένο μέσα σε λέξεις ανθεκτικές, που να μη σκίζονται και να χάνεται η θεραπευτική πρόθεση του νοήματος, κατά τη διανομή του στους παραλήπτες. Τιμάτε, λοιπόν, απόψε έναν από τους αμέτρητους διανομείς της ποίησης που είμαι, με ανεξακρίβωτη την αποτελεσματικότητά του» τόνισε η Κική Δημουλά, στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της η Τράπεζα Ελλάδος.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής κ. Γεώργιος Προβόπουλος και μίλησαν ο Ακαδημαϊκός κ. Νάσος Βαγενάς, η μεταφράστρια των έργων της Κικής Δημουλά στα αγγλικά κυρία Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου και η ίδια η ποιήτρια. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας κ. Γιάννης Ευσταθιάδης. Ποιήματα της Κικής Δημουλά διάβασαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Δημήτρης Καταλειφός, ενώ προβλήθηκε αρχειακό υλικό με το έργο και τη ζωή της. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απένειμε τιμητική πλακέτα στην Κική Δημουλά.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί «το τιμώμενο πρόσωπο δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες φωνές της παγκόσμιας ποίησης σήμερα, αλλά υπήρξε στο παρελθόν και μέλος της οικογένειας της Τράπεζας, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1949 έως το 1974». Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε το διττό χαρακτήρα της εκδήλωσης: «Είναι κατ’ αρχάς μια χειρονομία ευγνωμοσύνης και τιμής, μια αυτονόητη εκδήλωση σεβασμού στο πρόσωπο της μεγάλης μας ποιήτριας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια έμπρακτη δήλωση της σημασίας που δίνει η Τράπεζα στον πολιτισμό.»


Keywords
Τυχαία Θέματα