Τιμές 2009 στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών στα προϊόντα σούπερ μάρκετ που άρχισε την άνοιξη του 2012. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η αποκλιμάκωση δείχνει πλέον να σταθεροποιεί τις τιμές σε επίπεδα του 2009.

Ειδικότερα, η μείωση κατά μέσο όρο έφτασε το 2,06% σε 931 κωδικούς, ενώ σημαντική μείωση εμφανίζουν και οι επιμέρους δείκτες. Ειδικότερα, ο δείκτης τροφίμων και αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 1,81% και κατά 2,50% ο δείκτης προϊόντων καθαριότητας και υγιεινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται

η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι μειώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της αγοράς (προμηθευτών και αλυσίδων σουπερμάρκετ) στις συνθήκες τις κρίσης, την ένταση του ανταγωνισμού και στη σχετική σταθεροποίηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ (από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011).

Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τριετία 2010-2012 κατά σχεδόν 4,5%, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τιμές 2009,times 2009