Τηγανέλαιο μετατρέπεται επιτυχώς σε καύσιμο

Ένα «οικολογικό καύσιμο» ελληνικής πατέντας, προκαλεί το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών. Πρόκειται για καύσιμο από τηγανέλαια που παρασκεύασε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η εφαρμογή έγινε αφού συγκεντρώθηκαν 2250 λίτρα από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και παρασκευάστηκαν 2210 λίτρα καυσίμου με το οποίο κινείται εδώ και δύο μήνες απορριμματοφόρο συμβατικής τεχνολογίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το

όχημα κινείται με μείγμα καυσίμων που αποτελείται κατά το ήμισυ από το καύσιμο που παρασκεύασε το ΕΚΕΤΑ και κατά το ήμισυ από συμβατικά καύσιμα.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου, Στέλλα Μπεζεργιάννη, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε οχήματα δρόμου, όπως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα αλλά και σε πλωτά μέσα, ακόμη και σε αεροπλάνα».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η ερευνητική εφαρμογή περιλαμβάνει τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε υδρογόνο, το οποίο εξευγενίζει το τηγανέλαιο και το μετατρέπει σε πολύτιμο καύσιμο.

Το Πανεπιστήμιο προγραμματίζει από εδώ και πέρα, το απορριμματοφόρο να κινηθεί μόνο με συμβατικό καύσιμο, ώστε να φανεί και στην πράξη αν το «οικολογικό καύσιμο» όντως υπερέχει έναντι του συμβατικού.

Τελικός στόχος είναι η συστηματοποίηση της συλλογής του τηγανέλαιου και η παραγωγή του καυσίμου σε μεγάλες ποσότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα