Τί τρέχει με τον αυτοσχεδιασμό στην Αθήνα;

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Πρόπερσι ανακαλύψαμε το ξεκαρδιστικό τηλεοπτικό σόου “Kάψε το σενάριο” στο κανάλι του mega (http://www.megatv.com/kapsetosenario/default.asp?catid=26081 ), το οποίο έκανε πάταγο στο νεανικό κοινό για δύο χρονιές (με ομολογουμένως την πρώτη χρονιά να είναι πολύ καλύτερη). Ξαφνικά πέρυσι ξεκίνησαν δύο δάσκαλοι να παραδίδουν μαθήματα αυτοσχεδιασμού και φέτος, αυτά τα μαθήματα, διπλασιάστηκαν!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Ο Λάμπρος Φισφής είναι σεναριογράφος αλλά και ηθοποιός

και stand up comedian, ενώ επί δύο χρόνια βρισκόταν στην Ολλανδία και έδινε παραστάσεις stand up comedy.

Η πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα για την τηλεόραση ήταν το σενάριο για την σειρά "Η γενιά των 592 ευρώ". Στην Αθήνα συνέχισε να δίνει παραστάσεις stand up και συγχρόνως εκπαίδευσε ηθοποιούς στον αυτοσχεδιασμό. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: η ομάδα του “Kάψε το σενάριo” και οι “8kick”, οι οποίοι, στην ουσία, ήταν μια συμπραξη της πρώτης ομάδας με την θεατρική ομάδα abOvo. Έτσι, την επόμενη χρονιά, ο Φισφής μαζί με τους Γ.Σαρακατσάνη και Γ. Αγγελόπουλο από τους abOvo, αρχίζουν να παραδίδουν μαθήματα αυτοσχεδιασμού σε μη ηθοποιούς!

Παράλληλα, εντελώς τυχαία, επιστρέφει στην Ελλάδα ο Μενέλαος Πρόκος και αποφασίζει να φτιάξει μια σχολή για αυτό το οποίο σπούδασε στην Αμερική. Έτσι δημιουργείται η improvibe (www.improvibe.gr) σε έναν υπέροχο χώρο στο Γκάζι..

Από αυτούς, λοιπόν, τους δύο δασκάλους, δημιουργείται μια φουρνιά νέων παιδιών (και όχι μόνο νέων), που ελάχιστοι από αυτούς ειναι ηθοποιοί. Γιατί αυτός ο αυτοσχεδιασμός δεν έχει σχέση με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό!

Κάποια στιγμή, οι δύο αυτοί δάσκαλοι γνωρίζονται και αποφασίζουν μαζί με τους “8kick” να κάνουν δύο, από κοινού, παραστάσεις. Η παρθενική απόπειρα για live παράσταση, γίνεται τον Μάιο, στα πλαίσια του Bob festival στο Bios, όπου όλο το θέατρο τραντάζεται από τα γέλια και η δεύτερη, λαμβάνει χώρα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, στο Βρυσάκι.

Τί σημαίνει παράσταση αυτοσχεδιασμού;

Μια παράσταση όπου δεν υπάρχει θεατρικό έργο, δεν υπάρχει σενάριο, οι περφόρμερς δεν ξέρουν τί θα τους συμβεί και οι θεατές δεν θα ξαναδούν ποτέ ξανά την ίδια παράσταση. Πρόκειται για μια διαδραστική σατιρική περφόρμανς -με πολλά παιχνίδια- η οποία δημιουργείται εκείνη την στιγμή μπροστά στα μάτια των θεατών, αντλώντας πολύ συχνά και ιδέες από το κοινό. Το αποτέλεσμα είναι γέλιο μέχρι δακρύων!

Κι ερχόμαστε στην φετινή χρονιά 2013-2014. Το “Kάψε το σενάριο” έχει προς το παρόν σταματήσει από την τηλεόραση, αλλά τα μαθήματα αυτοσχεδιασμού και οι παραστάσεις έχουν πληθύνει.

Ας δούμε τί επιλογές έχουμε:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

Σχολή Ιμπροβάιμπ

(www.improvibe.gr) στο Γκάζι, ακριβώς στην πλατεία.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε 6 επίπεδα, το κάθε επίπεδο διαρκεί 6 εβδομάδες και το κάθε μάθημα 3 ώρες. Διδάσκει ο Μενέλαος Πρόκος.

(Ψάξτε για το δωρεάν 1ο μάθημα που γίνεται ανά περιόδους)

Μαθήματα improv comedy (https://www.facebook.com/events/588504041209761/?ref_newsfeed_story_type=regular). Λέγονται μαθήματα γιατί είναι χωρίς εγγραφή, χωρίς δέσμευση, με κόστος συμμετοχής: 5€ ανά δίωρο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι κάποια στιγμή το τμήμα δεν κλείνει....

Διδάσκουν εναλλάξ, κάθε Παρασκευή, ο Γιάννης Σαρακατσάνης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος από τους abOvo. Στο “Your Stage”, στον Σταθμό Λαρίσης (www.your-stage.gr).

Ο Ζήσης Στρούμπος

από το Κάψε το σενάριο, παραδίδει κάθε Τετάρτη, μαθήματα αυτοσχεδιασμού στο “Στούντιο 500” (www.studio500.gr),(μετρό Ηλιούπολης), ξεκινώντας από σήμερα.

Κι αυτά τα μαθήματα διαρκούν έξι εβδομάδες, όπως της improvibe, αλλά είναι δίωρα όπως των AbOvo.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ImproVIBE επί δύο:

κάθε Τρίτη στην “Λαγουδότρυπα: White Rabbit” (Σολωμού 12, κάτω από την πλατεία Εξαρχείων). Eίσοδος 8ε με ποτό και

κάθε Πέμπτη στην χώρο της Improvibe (Ιάκχου 22 και Περσεφόνης, 5ος όροφος, Γκάζι), με ελεύθερη είσοδο φυσικά και δεκτή και την συμμετοχή του κοινού!

«Κωμικό Μπουμ»:

Οι “8Kick”, οι “Κάψε το σενάριο” και special guests κάθε φορά, ανεβαίνουν στην σκηνή του Μικρού Παλλάς (Αμερικής 2, Σύνταγμα), το τελευταίο Δευτερότριτο κάθε μήνα και εκτελούν τις προτάσεις του κοινού, υποσχόμενοι να κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια! Είσοδος 15ε και 12ε.

Παρακολουθείστε τα και θα με θυμηθείτε.....

Keywords
Τυχαία Θέματα