Τη συζήτηση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής ανοίγει το μακελειό στο Κονέκτικατ

Τη στάση των αμερικάνων απέναντι στην οπλοκατοχή αναμένεται να αλλάξει το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να προαναγγέλλει τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την απαγόρευση της κατοχής αυτόματων όπλων.

«Σκέφτηκα τις τελευταίες ημέρες και, εάν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η απάντηση είναι «όχι» (δεν κάνουμε αρκετά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας), είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του Νιουταουν, τονίζοντας ότι είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών που επισκέπτεται τον τόπο μίας τέτοιας σφαγής.

«Δεν μπορούμε πλέον

να το αποδεχθούμε. Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να τελειώσουν. Και για να τελειώσουν, πρέπει εμείς να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Εάν δεν υπάρχει παρά ένα μόνο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε για να σώσουμε ένα παιδί, έναν γονέα... τότε έχουμε υποχρέωση να το προσπαθήσουμε».

«Τις ερχόμενες εβδομάδες θα εκμεταλλευθώ όλες τις εξουσίες που απορρέουν από την ιδιότητά μου για να συνομιλήσω με τους συμπολίτες μου, από τις δυνάμεις της τάξης, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, μέχρι τους ψυχιάτρους, για να αναληφθεί δράση ώστε να αποφύγουμε τραγωδίες σαν αυτή», είπε.

Ήδη, τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι το γεγονός σημαίνει συναγερμό για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή τέτοιων τραγωδιών».

Η απαγόρευσή χρήσης όπλων είχε εφαρμοσθεί με νόμο που είχε υπογράψει το 1994 ο Μπιλ Κλίντον. Η ισχύς του όμως έληξε το 2004 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφράσει την πρόθεση της επανενεργοποίησής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2008, έκτοτε όμως δεν επανήλθε.

Άμεση λήψη μέτρων ζήτησε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Είναι καιρός για τον πρόεδρο να τεθεί επικεφαλής και να ηγηθεί. Και να πει στη χώρα τι πρέπει να γίνει», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα