Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό: Ο δεκάλογος του Γιώργου Σακελλίωνα που έγινε viral

Καμπανάκι κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον επόμενο μήνα κρούουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι μάλιστα υπογραμμίζουν πως κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας περίπου ένας στους τρεις πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν. Παράλληλα, εκτός από τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία σταδιακά κυριαρχεί και στη χώρα μας υπάρχουν φόβοι και για το μεταλλαγμένο στέλεχος Έψιλον. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος σημείωσε

ότι κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να νοσήσει από κορονοϊό, το ⅓ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε «400.000-600.000 ανθρώπους».

Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε ότι με δεδομένο ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνεται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται στο έπακρο, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων από τώρα μέχρι τον 15Αύγουστο θα είναι περίπου 4.500. «Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή», τόνισε. «Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους».

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση εμβολίου, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», δήλωσε ο καθηγητής.

Μαγιορκίνης: Ηπιότερο το νέο κύμα πανδημίας

Για την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και για την εφιαλτική πρόβλεψη του ECDC σχετικά με τον πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σε πιο ήπιο τόνο. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρούσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλάνδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες», σημείωσε με νόημα. Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα μας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν φτάσουμε σε πολύ μεγάλο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτημα για το σενάριο που κάνει λόγο για 10.000 – 15.000 ημερήσια κρούσματα επεσήμανε ότι για την ώρα κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο. Ακόμη συμπλήρωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτής της κατάστασης είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. Μάλιστα όπως υπογράμμισε «το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία». Τέλος, υποστήριξε πως «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας».

Ο δεκάλογος του γιατρού Σακελλίωνα

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα τρόμου, με τις αντίθετες απόψεις που εκτίθενται στα παράθυρα των ΜΜΕ να προβληματίζουν πολύ περισσότερο τους πολίτες, ο Γιώργος Σακελλίων, ένας από τους χιλιάδες καταρτισμένους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζει με ανάρτησή του γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Εμβολιάστηκε από τους πρώτους στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου διαμένει καθώς εργάζεται στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ.  Με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσίασε έναν «δεκάλογο» για τον κορωνοϊό και την πανδημία, διευκρινίζοντας κάποια βασικά στοιχεία της κατάστασης που όλοι βιώνουμε.

Γιώργος ΣακελλίωνΣυγκεκριμένα έγραψε:«Επειδή νομίζω ότι έχουμε χάσει λίγο το νόημα των πραγμάτων επαναλαμβάνουμε μερικά απλά και στοιχειώδη:

1. Όταν εμφανίζεται μια μετάλλαξη που πολλαπλασιάζεται με διπλάσια ταχύτητα από το προηγούμενο στέλεχος του ιού, το γεγονός ότι θα κυριαρχήσει είναι δεδομένο και απλά είναι θέμα χρόνου.

2. Μια ταχύτερα και ευκολότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη, απαιτεί υψηλότερο τείχος ανόσιας αγέλης για να αναχαιτιστεί.

3. Μια τέτοια μετάλλαξη θα σταματήσει όταν δεν θα μπορεί πλέον να μεταδοθεί περεταίρω λόγω ανόσιας του πληθυσμού. Θα σταματήσει όταν είτε όλοι έχουν εμβολιαστεί είτε αν έχουν όλοι αρρωστήσει ή σε ένα συνδυασμό εμβολίου-φυσικής νοσησης.

4. Με δεδομένη την ταση «κορεσμού» στην πορεία του εμβολιασμού, φαίνεται πως στο παραπάνω μείγμα θα είναι τελικώς μεγάλος ο αριθμός αυτών που θα νοσήσουν φυσικά.

5. Όταν σε χώρες με συνολική ανοσία που φτάνει στα 70-80% (ΗΒ, Ισραήλ) εμφανίζονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, είναι λογικό στις χώρες με μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα να είναι ακόμα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό.

6. Η μετάλλαξη αυτή τη στιγμή δεν έχει επιφέρει ακόμα πίεση στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα καθόσον η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων αποτελείται από νεαρά άτομα, κατά κανόνα υγιή, που μολύνονται ασυμπτωματικα ή με ήπια συμπτώματα.

7. Η πίεση στο σύστημα υγείας θα επέλθει αναπόφευκτα γιατί θα αρρωστήσει ένα τεράστιο ποσοστό από τους ανεμβολιαστους, δηλαδή θα αρρωστήσουν και οι χιλιάδες ανεμβολιαστοι που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακά και ευάλωτες ομάδες. Προφανώς αρκετοί από αυτούς θα πεθάνουν.

8. Ακόμα και αν αποφάσιζε να εμβολιαστεί αύριο το σύνολο του ανεμβολιαστου πληθυσμού, πάλι θα είχαμε σημαντικό αριθμό βαρέως πασχόντων και θανάτους γιατί η διασπορά ειναι ταχύτερη από το χρόνο που απαιτεί το εμβόλιο να αναπτύξει πλήρη ανοσία μετά και από τη δεύτερη δόση. Βέβαια τα νούμερα θα ήταν πολύ μικρότερα από αυτά που θα έχουμε αν δεν εμβολιαστούν.

9. Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως αν ο ιός είχε αρχικά τη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη Δ, ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα μπορεί και να ήταν δεκαπλάσιος.

10. Και σημαντικότερο: μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν ένας ιός πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα. Ο μεγαλύτερος φόβος ειναι πως μεσα από το συνεχή πολλαπλασιασμό στον ανεμβολιαστο πληθυσμό μπορεί να δημιουργηθεί κάποια μετάλλαξη που να εμφανίσει διεισδυτικότητα και στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

Δηλαδή: όταν δεν εμβολιαζεται κάποιος, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δίκη του ζωή (που στο τέλος τέλος επιλογή του ειναι αν θέλει να πεθάνει), αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη δική μας, που έχουμε εμβολιαστεί».

Δείτε εδώ την ανάρτησή του στο Facebook:
Keywords
Τυχαία Θέματα