Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Αυτά είναι τα 6 πράγματα που απαγορεύονται

Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Συμβαίνει συχνά να βουλώσει η αποχέτευση στο μπάνιο ή στον νεροχύτη της κουζίνας, αν δεν είμαστε προσεκτικοί στο τι πετάμε. Όταν μαγειρεύουμε ή ακόμη και όταν καθαρίζουμε, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πέφτουν μέσα στην αποχέτευσή μας. Η αποχέτευση δεν είναι ο μαγικός σκουπιδοφάγος που τα καταπίνει και τα εξαφανίζει όλα.

Με τα χρόνια μαζεύονται στους αποχετευτικούς σωλήνες κάποια υλικά, που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εμπλοκής και να χρειαστεί να καλέσετε ειδικό τεχνίτη υδραυλικό. Κάποια από αυτά μπορεί να φαίνονται «αθώα»,

όμως στην πραγματικότητα δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα από αυτά να πέφτουν εκεί.

1. Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Αλεύρι, μακαρόνιαρύζι και αυτοκόλλητα

Ένα πρώτο ‘don’t’ είναι το αλεύρι. Όταν το αλεύρι πέφτει μέσα στην αποχέτευση και αναμειγνύεται με νερό δημιουργεί ένα κολλώδες μείγμα -όπως το ζυμάρι-, το οποίο προσελκύει κι άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα απόβλητα.  Επιπλέον τα αυτοκόλλητα που έχουν πάνω τους τα βαζάκια και τα φρούτα. Αυτά, φτιάχνονται από υλικά τα οποία δεν αποσυντίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα και απλά παραμένουν μέσα στις σωληνώσεις. Ακόμα και τα ζυμαρικά και το ρύζι αποτελούν απειλή για την αποχέτευση. Απορροφούν νερό και όσο περνάει ο καιρός διογκώνονται.

2. Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Τα χαρτομάντηλα

Το χαρτί υγείας που χρησιμοποιούμε στην τουαλέτα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασπάται εύκολα όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Ωστόσο, οι χαρτοπετσέτες, τα μωρομάντηλα και το χαρτί κουζίνας περιέχουν πιο ανθεκτικά υλικά και δεν μπορούν να διασπαστούν τόσο εύκολα όσο ένα απλό χαρτί υγείας. Για να διατηρήσετε την αποχέτευση σε καλή κατάσταση αποφύγετε να ρίχνετε οποιοδήποτε είδους χαρτί στην τουαλέτα.

3. Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Είδη υγιεινής – Πάνες

Αυτά τα προϊόντα υγιεινής αποτελούν βασική αιτία για τις βουλωμένες αποχετεύσεις. Οι πάνες και άλλα παρόμοια προϊόντα υγιεινής έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν το νερό και μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν εμπλοκή στην αποχέτευση. Να ρίχνετε αυτά τα αντικείμενα κατευθείαν στα σκουπίδια και όχι στη λεκάνη της τουαλέτας.

4.  Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Οδοντικό νήμα

Επίσης, το οδοντικό νήμα είναι μία άλλη αιτία για να βουλώσει η αποχέτευση. Το υλικό αυτό δεν διαλύεται και αν το πετάξετε στη λεκάνη συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των σωληνώσεων, και με την πάροδο του χρόνου φράσσει η αποχέτευση.

5. Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Σαπούνια και λίπη

Συμβαίνει πολύ συχνά να βουλώνει ο νεροχύτης της κουζίνας από υπολείμματα λίπους, τροφών και σαπουνιών. Αυτά τα υπολείμματα δημιουργούν ιζήματα και προκαλούν εμπλοκή στην αποχέτευση. Προσοχή στο πλύσιμο των πιάτων. Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό για να διαλυθούν τα σαπούνια και να μην κολλήσουν στην αποχέτευση. Μία λύση είναι να ρίχνετε δύο κουβάδες ζεστό νερό στον νεροχύτη τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

Είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε καθαρές τις σωληνώσεις. Αποφύγετε να  ρίξετε χημικά απορρυπαντικά και άλλα καυστικά προϊόντα γιατί μπορεί έτσι να δημιουργήσετε μεγαλύτερη βλάβη στις σωληνώσεις. Πάντα να θυμάστε ότι δεν ρίχνουμε ποτέ λίπη στην αποχέτευση. Τα λίπη μπλοκάρουν τις σωληνώσεις γιατί κολλούν στα τοιχώματα και εμποδίζουν τη ροή του νερού.

6. Τι να μην ρίχνεις στην αποχέτευση: Τρίχες και μαλλιά

Με την πάροδο του χρόνου, μαζεύονται στις σωληνώσεις, ιδιαίτερα στο νιπτήρα του μπάνιου και τη  μπανιέρα, τρίχες και μαλλιά. Αυτά δεν απομακρύνονται εύκολα καθώς περνούν στην αποχέτευση με τη ροή του νερού. Στη συνέχεια, όμως, οι τρίχες κολλούν στα τοιχώματα του σωλήνα αποστράγγισης και η συσσώρευση τους μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του νερού.

Έτσι η αποχέτευση βουλώνει ή το νερό δεν φεύγει εύκολα. Μπορείτε να βάλετε μία προστατευτική πλαστική ή μεταλλική τάπα στον νιπτήρα του μπάνιου, στον νεροχύτη της κουζίνας και στην μπανιέρα για να μαζεύονται οι τρίχες και τα μαλλιά. Αν μέχρι τώρα δεν είσαστε προσεκτικοί με την αποχέτευση, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να προσέχετε. Άλλωστε η επιβάρυνση είναι συσσωρευτική δηλαδή όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο. Για κάθε πρόβλημα στην αποχέτευσή σας, η ομάδα του Θες Υδραυλικό είναι εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα