Τι μέλλει γενέσθαι με το Διαδίκτυο στη ζωή μας και η ασφαλής χρήση του

Συνέδριο, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, στο οποίο παρέστη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε χαιρετισμό. Η διοργάνωση, περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες και πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες, από την Ελλάδα

και το εξωτερικό, σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα οι δύο θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:

• 1η ενότητα - «Οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το διαδίκτυο», κατά την οποία παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα των δράσεων στο πεδίο ενημέρωσης μαθητών, γονέων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της ενότητας αυτής, παρουσιάστηκε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα αυτό μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και το πρόγραμμα των μελλοντικών δράσεων για το 2014. Επιπλέον, προβλήθηκε το τηλεοπτικό spot της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για το 2014.

• 2η ενότητα - «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας: τι μέλλει γενέσθαι», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης, ενώ σκοπός της ενότητας αυτής ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης, η βουλευτής Έλενα Ράπτη, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Παρευρέθησαν ακόμα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης, απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό, ενώ ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης πραγματοποίησε την παρουσίαση για τον απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το Διαδίκτυο.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι, Δικαστές, Εισαγγελείς, Καθηγητές Νομικών Επιστημών, Δικηγόροι, Φοιτητές Νομικής και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και περίπου διακόσια (200) παιδιά – μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία της Αττικής.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Εμμανουήλ Ρασιδάκης, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα. Παναγιώτα Φάκου, οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου και κ. Νικόλαος Παντελής, οι Αντεισαγγελείς Εφετών κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Μπρης Γαληνός, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕCOSMOTE κ. Μιχαήλ Τσαμάζ, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευάγγελος Ζερβέας και ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κ. Ιωάννης Λασκαρίδης, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

Για 3η συνεχή χρονιά, ο ΟΤΕ και η COSMOTE υποστήριξαν το Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης, που διοργάνωσε η Υποδ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

«Μη δίνετε προσωπικά στοιχεία σε ανθρώπους που γνωρίσατε στο διαδίκτυο. Μην αποδέχεστε αιτήματα γνωριμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αγνώστους και συναντιέστε μαζί τους». Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές για παιδιά που μοιράστηκαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE με 65.000 γονείς και παιδιά το 2013, μέσα από ενημερωτικές δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, που υλοποιούν σε συνεργασία με έγκριτους και αναγνωρισμένους φορείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ενημερωτικών και άλλων πρωτοβουλιών των δύο εταιριών την περασμένη χρονιά, σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου:

• Στηρίζουν τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15», που ενημερώνει εφήβους και τις οικογένειές τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η γραμμή ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, έλαβε περίπου 2.000 σχετικά αιτήματα, εκ των οποίων το 37% αφορούσε σε υπερβολική χρήση του διαδικτύου και το 15% σε bullying.

• Σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πάνω από 80 σχολεία πανελλαδικά.

• Περισσότερα από 1.200 άτομα, παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο The Mall Athens, στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

• Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε 51 ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 17.000 άτομα, ενώ 40.000 τις παρακολούθησαν μέσω live streaming.

• Περισσότεροι από τις 4.000 γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού, μέσω των ενημερωτικών εντύπων του ΟΤΕ και της COSMOTE.

• Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, διεξήχθη η πανελλαδική έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τίτλο «Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτυακής Πλοήγησης και Κοινωνικής Δικτύωσης», την οποία ανέλαβε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ και η COSMOTE:

Στις 21 & 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις, που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες. Στο πλαίσιο των μηνιαίων δωρεάν συναντήσεων, εκπρόσωποι της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» συμβουλεύουν τα παιδιά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και αναλύουν περιπτώσεις εκφοβισμού (cyber bullying). Περισσότερα από 350 παιδιά σχολείων παρακολούθησαν τις ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το 2013.

Στις 8 Φεβρουαρίου, παρουσίασαν την εκπαιδευτική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου», που εκπαιδεύει παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από τις ιστορίες των μικρών ηρώων της φάρμας. Η παράσταση διεξάγεται κάθε μήνα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ και είναι δωρεάν. Περισσότεροι από 340 γονείς και παιδιά καθώς και 400 μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση την προηγούμενη χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα