Τη λειτουργία των hotspots το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν Μέρκελ και Φάιμαν

Τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ενώ εξέφρασαν την βούλησή τους για στήριξη της Ελλάδας και ενίσχυση της FRONTEX.

«Γνωρίζουμε

βεβαίως ότι το προσφυγικό δεν θα λυθεί, εάν το θέμα είναι η μείωση, η τάξη και η νομιμοποίηση στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά πρέπει να γίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Για αυτό λέμε από κοινού ότι τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία πρέπει να γίνουν γρήγορα και έγκαιρα», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την οποία στα hotspots οι πρόσφυγες δεν θα καταγράφονται απλώς, αλλά και θα κατανέμονται στις χώρες της Ε.Ε., ενώ αυτοί οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους.

«Θέλουμε να επιτύχουμε μια μόνιμη δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ κατέληξε δηλώνοντας πως: «Για να το εφαρμόσουμε αυτό στην πράξη, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε από κοινού ιδιαίτερα την Ελλάδα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την FRONTEX».

Από την άλλη, ο κ. Φάιμαν ζήτησε την επιτάχυνση των σχετικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ επισήμανε πως καμία χώρα δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνει από την αλλυλεγγύη.

«Χρειάζεται επιτάχυνση και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εξωτερικά σύνορα 14.000 χλμ. ακτής μπορούν να προστατευθούν με την Τουρκία διαφορετικά από ό,τι μόνο με την FRONTEX και την Ελλάδα. Αυτό και μόνο οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας συνεργασίας και δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στην Ελλάδα να τα λύσει όλα μόνη της. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να τη στηρίξουμε, ώστε να λάβει δράσεις για τη φροντίδα τουλάχιστον αυτού του αριθμού ανθρώπων οι οποίοι φθάνουν εκεί σε μια εβδομάδα και να προετοιμάσει τα κέντρα κατανομής, ούτως ώστε να λειτουργούν αξιόπιστα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Keywords
Τυχαία Θέματα