Τι λέει η αντιπολίτευση για το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα- Μέρκελ

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, υπερτόνισε με δήλωσή του ο τέως πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι «μόλις βγαίναμε από το πρόγραμμα και τώρα η έλλειψη ρευστότητας έχει παραλύσει την ελληνική οικονομία».

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία γρήγορα και όχι πάλι θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης για να βγει η χώρα από την ύφεση»,

δηλώνει ο ίδιος

Ποτάμι: Άλλα μας έλεγαν δύο μήνες τώρα, άλλα ακούσαμε χθες

«Άλλα μας έλεγαν δύο μήνες τώρα στην Αθήνα, άλλα ακούσαμε χθες το βράδυ στο Βερολίνο», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, χαρακτηρίζοντας πάντως «θετική» τη «στροφή του Πρωθυπουργού στον ρεαλισμό».

«Είναι θετικό ότι ο κ. Τσίπρας αποκήρυξε την ακραία ρητορική της κυβέρνησής του, που τόσο καιρό προπαγανδίζει την ρήξη με τη Γερμανία και φάνηκε διατεθειμένος να εγκαινιάσει μια νέα σχέση με τους εταίρους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας πάντως «όταν λένε κάποιοι στην Αθήνα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο χαρακτηρίζονται προδότες και γερμανοτσολιάδες από τις κομματικές ντουντούκες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

«Ο πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι οι ‘επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ένα ηθικό θέμα’, σπεύδοντας μάλιστα να ακυρώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης που μέχρι πρότινος απειλούσε ότι θα κατασχέσει- αν χρειαστεί- τα γερμανικά ιδρύματα στην Αθήνα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού για να συμπληρώσει: «Ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά, που μας έχουν βρει, φταίνε οι ξένοι και επανέλαβε μια φράση που συχνά επαναλαμβάνει το Ποτάμι: ‘Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας’. Δανειζόμενος δε ρητορικά σχήματα και από τον Αντώνη Σαμαρά επανέλαβε και αυτός ότι πρέπει ‘να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής’ και ‘όχι να γκρεμίσουμε ό, τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια’. Τέλος ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ‘δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προγραμμάτων που είχε δεσμευτεί’».

Τέλος, κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να λέει τα ίδια όταν επιστρέψει στην Ελλάδα και βρεθεί απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχει γαλουχηθεί με την αντιγερμανική ρητορική και τις θεωρίες συνωμοσίας».

ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΚΚΕ, αναφέροντας: «Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να μιλάει για το θετικό έργο που έχει γίνει στο παρελθόν και για την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ο λαός μπορεί να καταλάβει ότι ο ίδιος θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό της ίδιας πολιτικής».

Όπως εκτιμά το Κομμουνιστικό Κόμμα, «οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής με νέα ισοδύναμα μέτρα, δε δίνονται προς το λαό και τους εργαζόμενους, αλλά προς το μεγάλο κεφάλαιο».

«Σε ό, τι αφορά στις αναφορές στη Siemens και τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, αυτές δεν είναι παρά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα αυτής της σκληρής, για τα λαϊκά συμφέροντα, πραγματικότητας», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Βενιζέλος: Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο για να κάνει τούμπα

Κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο για να κάνει τούμπα, ενώ εξακολουθεί να λέει ψέματα στην Αθήνα» και ότι «προσπάθησε να εξευμενίσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, δίνοντας τα πάντα και χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

«Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που ο κ. Τσίπρας, με δύο μήνες καθυστέρηση -βλαπτική για τη χώρα- πήγε στο Βερολίνο να κάνει την τούμπα ενώ εξακολουθεί να λέει ψέματα στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει την κ. Μέρκελ, δίνοντας τα πάντα, ακόμα και την παραίτηση από τις γερμανικές επανορθώσεις, χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, για να καταλήξει: «Ας ισορροπήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας, ακολουθώντας τη μόνη υπαρκτή εθνική στρατηγική, αυτή που συκοφάντησε και υπονόμευσε επί χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα