Τι ισχύει για τα φιμέ τζάμια στην Ελλάδα

Τα φιμέ τζάμια αποτελούν δημοφιλή επιλογή για πολλούς οδηγούς στην Ελλάδα, οι οποίοι με την τοποθέτηση των σχετικών μεμβρανών αναβαθμίζουν το όχημά τους τόσο σε πρακτικό, όσο και σε αισθητικό κομμάτι. Φιλτράρονται οι ακτίνες του ήλιου, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές το καλοκαίρι στη χώρα μας, ενώ ενισχύεται και η ιδιωτικότητα των επιβατών. Παράλληλα, ενισχύεται και η ασφάλεια από πιθανή διάρρηξη, αφού οι επιτήδειοι δεν μπορούν

να δουν στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ είναι αρκετά πιο δύσκολο το έργο της θραύσης του τζαμιού λόγω της μεμβράνης.

Πως λειτουργούν τα φιμέ τζάμια;

Τα φιμέ τζάμια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να φιλτράρετε το φως του ήλιου, την υπεριώδη ακτινοβολία και την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται στο εσωτερικό του οχήματός σας. Λειτουργούν, ουσιαστικά, σαν τα γυαλιά ηλίου, κάνοντας πολύ πιο άνετη την οδηγική εμπειρία.

Στην αγορά θα βρείτε τρεις κύριους τύπους μεμβρανών:

Οι απλές μεμβράνες εφαρμόζονται πάνω στο τζάμι του αυτοκινήτου και διαθέτουν μία χρωστική ουσία ικανή να απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, σε αρκετά χαμηλό κόστος.Οι επιμεταλλωμένες μεμβράνες είναι σαφώς πιο ανθεκτικές στο χρόνο και στα χτυπήματα, χάρη στην ενίσχυση του πολυεστέρα με μεταλλικά στοιχεία.Οι κεραμικές μεμβράνες είναι μία επιλογή με μόρια άνθρακα εμποτισμένα σε κεραμική στρώση, με εξαιρετική απόδοση σε ότι αφορά την ισορροπία της θερμοκρασίας και την αποτροπή της υπέρυθρης ακτινοβολίας από το εσωτερικό του οχήματος.Τι πρέπει να προσέχω όταν βάζω φιμέ τζάμια

Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσετε τα φιμέ τζάμια που θέλετε σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο και να μην προσπαθήσετε να τα βάλετε μόνοι σας στο όχημά σας. Από τη μία το πιθανότερο είναι να προκύψει ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για μία διαδικασια που απαιτεί τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και εμπειρία, ενώ από την άλλη θα είστε πρακτικά παράνομοι, αφού απαιτείται να έχετε μαζί σας την προβλεπόμενη πιστοποίηση. Έτσι, θα έχετε πρόβλημα στην περίπτωση κάποιου ελέγχου από την τροχαία ή στο ΚΤΕΟ που θα περάσει το αυτοκίνητο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την τοποθέτηση των τζαμιών, με τις μεμβράνες να πρέπει να είναι απολύτως καθαρές, ώστε να μην υπάρχει εγκλωβισμένος αέρα που δημιουργεί φουσκάλες και άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα. Με την τοποθέτηση, θα πρέπει  τα παράθυρα να μείνουν απολύτως κλειστά για τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ ίσως χρειαστεί και περισσότερος καιρός για να ολοκληρωθεί πλήρως η εφαρμογή τους.

Ποια είναι η νομοθεσία για τα φιμέ τζάμια;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει καταπιαστεί και με το ζήτημα των φιμέ τζαμιών, προσπαθώντας με σχετικές διατάξεις να ρυθμίσει τη χρήση τους. Έτσι, έχει οριστεί ένας ελάχιστος συντελεστής διαπερατότητας για το φως που μπαίνει στην καμπίνα από τα παράθυρα και το παρμπρίζ, ο οποίος ορίζεται στο 70% και στο 75% αντίστοιχα. Σημαντικός παράγοντας είναι και το αν υπάρχουν πλευρικοί καθρέφτες στο όχημα, επιτρέποντας έτσι σε κάποιον να τοποθετήσει φιμέ τζάμια.

Επιπλέον, οι μεμβράνες που θα τοποθετηθούν οφείλουν να έχουν τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι διατάξεις είναι πολύ αυστηρές σε ότι αφορά το μπροστά παρμπρίζ και τα παράθυρα του οδηγού και του συνοδηγού. Μπορείτε, ωστόσο, να τοποθετήσετε ελεύθερα μία λωρίδα μέχρι 10 εκατοστών στην κορυφή του παρμπρίζ, για προστασία από το φως του ήλιου, αλλά και απλές μεμβράνες για τον περιορισμό της υπεριώδους ακτινοβολίας σε όλα τα τζάμια του οχήματος.

Για παραβάσεις των σχετικών διατάξεων προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 80€, με τον ιδιοκτήτη του οχήματος να είναι υποχρεωμένος να έχει στην κατοχή του και να επιδείξει τα σχετικά πιστοποιητικά των μεμβρανών που έχει τοποθετήσει.

πηγές

https://www.autodoc.gr/info/fime-tzamia-aytokinhtoy-kostos-kai-ti-isxyei-symfwna-me-th-nomotesia

https://www.carandmotor.gr/idioktisia/fime-tzamia-ti-prepei-na-proseho-poio-einai-prostimo

Keywords
Τυχαία Θέματα