Τί φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν μπλοκάκι & ανείσπρακτα ενοίκια

Η Νάντια Βαλαβάνη είχε υποσχεθεί αλλαγές στον φόρο 26% για τα μπλοκάκια και τα ανείσπρακτα ενοίκια από φέτος, αλλά ακόμη καμία ρύθμιση δεν έχει περάσει και οι φορολογικές δηλώσεις… έρχονται.

Αντιμέτωποι με επιπλέον φόρους και φέτος κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι, που είχαν εισόδημα από μπλοκάκι, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων, που και τους «φέσωσαν» οι ενοικιαστές και καλούνται τώρα να πληρώσουν φόρο για αυτά.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Σε περίπου 10 με 15 ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και αν δεν περάσουν άμεσα

οι ρυθμίσεις για τα δύο θέματα αυτά -που έχει υποσχεθεί η Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη- ώστε να υπάρξουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγάλο φόρο! Ο νόμος, που δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί, προβλέπει ότι τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 θα φορολογηθούν κανονικά με συντελεστές 11% και 33% (για ποσά άνω των 50.000 ευρώ), ωσάν να έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Η κα Βαλαβάνη όμως είχε δεσμευθεί προσωπικά, μετά από συνάντηση με την ΠΟΜΙΔΑ, ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει, ώστε τα ανείσπρακτα ενοίκια να μπορούν και πάλι να εκχωρούνται στο δημόσιο, προκειμένου να μην επιβάλλεται φόρος. Τέτοια διάταξη μέχρι σήμερα στη Βουλή δεν έχει πάει.

Για τα μπλοκάκια, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και παράλληλα εισπράττει αμοιβή και μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών (ακόμα και αν είναι σταθερή η αμοιβή) για τα χρήματα από το μπλοκάκι, θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Και αυτή τη διάταξη η κα Βαλαβάνη έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει.

Σε ό, τι αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, η αναπληρωτής υπουργός είχε πει ότι «το να σε φορολογούν με 11% ή 33% για ενοίκια που δεν έχεις εισπράξει είναι κόντρα σε κάθε λογική -αλλά λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης μπορέσαμε να το διορθώσουμε μόνο επειδή δεν μπαίνουν στα πλαίσια των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να πάνε να δηλωθούν στην εφορία». Όμως μόνο θεωρητικά τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί και μόνο με ομιλίες και ανακοινώσεις, αφού αποφάσεις και διατάξεις νόμου δεν υπάρχουν. Όσο δεν υπάρχουν, για τα ανείσπρακτα ενοίκια παραμένει η υποχρέωση να δηλωθούν και όσοι έχουν αμοιβή από μπλοκάκι και μισθωτή εργασία, για το μπλοκάκι θα πληρώσουν 26% φόρο.

Η έκπτωση φόρου

Για το μπόνους όσων πληρώσουν εφάπαξ την εφορία τους έως τέλος Ιουλίου, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η έκπτωση 10%-15% θα χορηγείται μεν, αλλά με πρόσθετες προϋποθέσεις και κριτήρια. Μεταξύ αυτών να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τα προηγούμενα χρόνια. Η σχετική διάταξη, αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα προωθηθεί το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα