Τη Δευτέρα ανακοινώνεται ο «τυχερός» για την Εμπορική

«Πόλεμο νεύρων» δέχθηκαν οι τρεις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, που ενδιαφέρονται για την αγορά της Εμπορικής Τράπεζας, από την Credit Agricole, η οποία ανέβαλε πιθανότατα για τη Δευτέρα  την επίσημη ανακοίνωσή της για την πρόκριση στην τελική φάση μιας εκ των τριών τραπεζών

Οι

τρεις τράπεζες ανέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής ένα «σήμα» ή μια ένδειξη για τις αποφάσεις των Γάλλων οι οποίοι συνεδρίαζαν για να καταλήξουν στον προτιμώμενο αγοραστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Credit Agricole θα προκρίνει μία από τις τρεις τράπεζες με βάση την αξιολόγηση των προτάσεων και των πρόσθετων εγγυήσεων που κατατέθηκαν, την οποία θα καλέσει σε τελικό γύρο διαπραγμάτευσης. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τις δύο εβδομάδες, κάτι που επιβεβαίωσε προ ημερών και ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο γαλλικό RTL κάνοντας λόγο για τελικές αποφάσεις εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό εντός του Σαββατοκύριακου οι γάλλοι να ενημερώσουν και να καλέσουν την τράπεζα που έχουν επιλέξει για μια τελική συζήτηση πριν την επίσημη ανακοίνωση που θα εκδοθεί τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και πριν μπουν οι τελικές υπογραφές που θα επικυρώσουν την πώληση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διενεργήσει νέο λεπτομερές due diligence στην Εμπορική, για να διαμορφώσει ακριβή εικόνα όσον αφορά το ύψος των επισφαλειών στο χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας, από το οποίο θα εξαρτηθεί το ποσό που θα χρειαστεί να διαθέσει η Credit Agricole –πέραν των κεφαλαίων και της ρευστότητας- για την κάλυψη των επισφαλειών σε βάθος 3ετίας. 

Σύμφωνα με διαρροές των προηγούμενων ημερών, το ΤΧΣ και η ΤτΕ υπολόγιζαν το ποσό αυτό μεταξύ 600 – 700 εκατ. ευρώ, μια υποχρέωση που «εκνεύρισε» τους γάλλους όχι μόνον γιατί θα πρέπει να διαθέσουν κι άλλα κεφάλαια, αλλά και γιατί η υποχρέωση αυτή προέκυψε εμβόλιμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εν όψει των αποφάσεών τους.

Κατά τις ίδιες πηγές μεταξύ των όρων που έχει θέσει η Credit Agricole στην συμφωνία κυρίων με το ΤΧΣ και την ΤτΕ περιλαμβάνεται option βάσει της οποίας η γαλλική πλευρά έχει δικαίωμα να αποδεχθεί το βάρος κάλυψης των επισφαλειών όπως θα προκύψει από το due diligence του ΤΧΣ και να προχωρήσει στην πώληση ή να μην αποδεχθεί το βάρος αυτό και να διακόψει τελείως τη διαδικασία πώλησης, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον διαγωνισμό, αν και η τελευταία εκδοχή δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.

Πληροφορίες από: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα