Θετικό κλίμα από το ταξίδι στις ΗΠΑ

Συνεχίστηκαν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Το απόγευμα της Παρασκευής (09/08), ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου είδε τον πρόεδρο της JP Morgan Τζέιμι Ντιμόν.

Oι δύο άνδρες συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην

ελληνική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του κ. Σαμαρά, με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός θα κλείσει τις επαφές του στις ΗΠΑ με τη συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Ικανοποίηση από τις επαφές

Σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού, οι επαφές έδωσαν ιδιαίτερα θετικά μηνύματα. Το Μαξίμου δηλώνει ευχαριστημένο από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα και στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ, πως λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική «στρατηγική» αντιμετώπισης της κρίσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Αθήνα στο ενεργειακό κομμάτι, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ των δύο ηγετών.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

«Εθνικά επιζήμιο» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα .

«Αδυνατώντας να καταλάβει πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύει τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα των εσωτερικών ισορροπιών και των ψηφοθηρικών επιδιώξεών του», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου .

«Χαμένος στον κομματικό του μικρόκοσμο, δεν είναι μόνο πολιτικά ξεπερασμένος, αλλά και εθνικά επιζήμιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στόχευσε επίσης προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του πως «προσπαθεί μικρόψυχα να υπονομεύσει με κάθε τρόπο τον αγώνα», την ώρα που ο Πρωθυπουργός «μάχεται για την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και επιτυγχάνει τη διεθνή στήριξη της εθνικής προσπάθειας».

«Η μιζέρια είναι πλέον το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα…», κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.

Η Κουμουνδούρου νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι από τις επαφές του κ. Σαμαρά «δεν προκύπτει τίποτα καλό για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα δεν δικαίωσαν τις προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός απέσπασε «τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος επίσης επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής των “μεταρρυθμίσεων”».

Όσο για τη δήλωση Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική, αλλά απαιτείται επίσης ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «αυτή ηχεί παράταιρα όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%».

Επεσήμανε ακόμη η γεωπολιτική πλευρά των συναντήσεων, με τις ΗΠΑ «σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής – και όχι μόνο – συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ –Κύπρου – Ελλάδας». Στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε μάλιστα υποχωρητική στάση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως υπογράμμισε «ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα