Θετική αξιολόγηση της Moody’s για την Ισπανία

Στο επίπεδο Baa3 -αλλά με αρνητικό outlook- διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την Ισπανία, θεωρώντας ότι η χώρα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η Moody’s επανεξέτασε από τον Ιούνιο τα οικονομικά δεδομένα της Ισπανίας και διαπίστωσε ότι μπορεί να διατηρηθεί στο Baa3, λόγω τριών «θετικών αλλαγών».

Η μια είναι η βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «να αναλάβει άμεσες αγορές ισπανικών κρατικών ομολόγων». Η Ισπανία, όπως

πιστεύει ο οίκος, θα τεθεί πιθανότατα προληπτικά υπό την πιστωτική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, γεγονός που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ισπανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Εν συνεχεία, η Moody’s αναφέρει αποδεικτικά στοιχεία «για την ακλόνητη δέσμευση του ισπανικού κράτους στην εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, για τη σταθεροποίηση του χρέους» και σημειώνει την «εν εξελίξει διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και τη βελτίωση της μειωμένης, λόγω της κρίσης, φερεγγυότητας των ισπανικών τραπεζών».

Όσο για την αρνητική προοπτική της χώρας, η Moody’s σημειώνει ότι αυτή διατηρείται καθώς λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο οίκος θεωρεί πιθανό η ποιότητα των πιστώσεων προς την Ισπανία να επηρεαστεί από την έλλειψη προόδου για την επιστροφή στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, αφενός η χώρα δεν έχει ανοσία απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ και αφετέρου «η έλλειψη συγκεκριμένης προόδου» προς την δημοσιονομική ενοποίηση, προσθέτει περαιτέρω κινδύνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα