Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια είναι η σωστή ορθογραφία

Των Φώτων σήμερα, 6 Ιανουαρίου, μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές γιορτές η οποία στην αρχαία Εκκλησία εορταζόταν μαζί με τη Βάπτιση. Πολλούς ωστόσο διχάσει η ορθογραφία της. Είναι Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Ποια είναι η σωστή γραφή; Τη λύση σε αυτό το ερώτημα έχει δώσει ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, που μάλιστα έχει γεννηθεί σαν σήμερα! Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε ξεκαθαρίσει

τη σωστή γραφή της λέξης.

Είχε γράψει χαρακτηριστικά: «H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του.

H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεοφάνια, Θεοφάνεια, Ποια,theofania, theofaneia, poia