Θα προλάβουμε; : Ξεκινάει τη Δευτέρα η μάχη της αξιολόγηση-Οι 20 δύσκολες μέρες του Τσίπρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

του Γιώργου Αυτιά

Τρέχει ο Τσίπρας να κλείσει την αξιολόγηση έως την 5η Δεκεμβρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Είναι η μέρα, που θα κρίνει την αξιολόγηση και θα συζητήσει τα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο η Τρόικα βλέπει τρύπα 1 δισ. και εδώ είναι το θέμα. Τη Δευτέρα το πρωί ξεκινάει

η διαπραγμάτευση. Και η αγωνία Τσίπρα θα είναι στο κατακόρυφο. Μένουν έως την 5 η Δεκεμβρίου μόλις 20 μέρες… Θα τα καταφέρουμε;

Η Αθήνα διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα τρύπας και ότι το θέμα λήξει από την υπεραπόδοση των εσόδων, κατά 2,4 δισ. ευρώ». Πρόβλημα, τα 280 εκατομμύρια ευρώ από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα η Τρόικα ζητάει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, εξέλιξη που δεν θέλει η Αθήνα. Πρόβλημα επίσης οι περικοπές ύψος 400 εκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα, ενώ στον αέρα είναι εργασιακά, εξωδικαστικός συμβιβασμός και μισθοί. Μάχη με άγνωστο αποτέλεσμα.

Οι 15 φοροαπαλλαγές που κινδυνεύουν

1. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση.

2. Απαλλαγές από τον ΦΠΑ: Εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες απαλλάσσονται από την επιβολή ΦΠΑ.

3. Εξαιρέσεις ΦΠΑ: Αγρότες και αλιείς εξαιρούνται από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

4. Ακίνητη περιουσία: Αφορολόγητα όρια ύψους 150.000-300.000 ευρώ ισχύουν στις περιπτώσεις γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών προς συγγενείς πρώτου βαθμού.

5. Πρώτη κατοικία: Αφορολόγητα όρια των 200.000-250.000 ευρώ που ισχύουν για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές πρώτης κατοικίας.

6. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

7. Απαλλαγές και εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: Μερικές και ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ ισχύουν για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, για ανάπηρους και πολύτεκνους.

8. Μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης: Για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών εφαρμόζονται μειωμένα κατά 30%.

9. Απαλλαγές από τη φορολόγηση: Απαλλαγές από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια ισχύουν για υποαπασχολούμενους και περιστασιακά απασχολούμενους.

10. Επιδόματα-αποζημιώσεις: Ισχύουν μερικές ή ολικές απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος.

11. Φόρος υπεραξίας: Αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

12. Νομικά πρόσωπα: Εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος ορισμένες κατηγορίες.

13. Αγροτικές επιδοτήσεις: Απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ισχύουν για τις αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.

14. Εισφορά αλληλεγγύης: Ορισμένα εισοδήματα εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

15. Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλαγές ισχύουν για τους αγρότες και για τις μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους.

Το άρθρο Θα προλάβουμε; : Ξεκινάει τη Δευτέρα η μάχη της αξιολόγηση-Οι 20 δύσκολες μέρες του Τσίπρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα