Θα πούνε το νερό… χρυσάφι

Τους αλχημιστές του Μεσαίωνα θυμίζει φόρμουλα που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία στη Γαλλία. Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία «μετατρέπει» το νερό σε χρυσάφι. Mέσω της εν λόγω φόρμουλας, μπορούν να ανακτηθούν ίχνη χρυσού αλλά και άλλων σπάνιων και πολύτιμων μετάλλων όπως η πλατίνα, το παλλάδιο κ.ά., από ακάθαρτο νερό και βιομηχανικά απόβλητα.

Tο Γαλλικό

Πρακτορείο αναφέρει πως, η εταιρεία που διαθέτει ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Σεν- Πιέρ- λε- Νεμούρ, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, εφαρμόζει μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού το 2007.

Η καινοτομική μέθοδος βασίζεται στη χρήση μικροσκοπικών σφαιριδίων πλαστικής ρητίνης, μέσω των οποίων φιλτράρονται τα υγρά απόβλητα. Τα οποιαδήποτε υπολείμματα πολύτιμων μετάλλων σιγά- σιγά προσκολλώνται πάνω στα σφαιρίδια και έτσι διαχωρίζονται από το υγρό όπου βρίσκονταν.

Ένα λίτρο αυτής της ρητίνης (για την οποία έχει αποκτηθεί ειδική εμπορική πατέντα) μπορεί να καθαρίσει πέντε έως δέκα κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και να ανακτήσει 50 έως 100 γραμμάρια πολύτιμων μετάλλων, αξίας 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Η τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς μετά το φιλτράρισμα μέσα στο υγρό απομένει μόνο ένα μικρογραμμάριο (ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου) πολύτιμων μετάλλων ανά λίτρο.

Ορισμένα βιομηχανικά απόβλητα περιέχουν τέτοια μέταλλα που καταλήγουν στο νερό. Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ανάκτησης μετάλλων από το νερό ήδη από τον 19ο αιώνα, δεν είναι αποτελεσματικές ή είναι υπερβολικά ακριβές, όταν πρόκειται να ανακτηθούν τόσο μικρές ποσότητες μετάλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα