Τέλος στο «παραθυράκι» του πέφτω στην Γ΄ Εθνική και ξεχρεώνω βάζει ο Κοντονής

Σε μια πολύ σωστή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την αξιοπιστία του αλλαγή θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως τόνισε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό, υφυπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Κοντονής.

Η αλλαγή αυτή αφορά στο τέλος του καθεστώτος που επικρατεί με τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες που έχουν χρέη και οι οποίες πέφτουν στην Γ΄Εθνική κατηγορία, που είναι η μεγαλύτερη από τις ερασιτεχνικές

κατηγορίες του ποδοσφαίρου μας, και αφού απαλλαγούν από τα χρέη τους, χωρίς να πληρώσουν τα περισσότερα, επιστρέφουν ως ΠΑΕ και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στο θέμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι «Ιόνιον», λέγοντας: «Είναι όνειδος για ένα ευνομούμενο κράτος και για ένα κράτος δικαίου να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δηλαδή μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία μετά από τις επιλογές των διοικούντων της να πέφτει στη πολύ χαμηλή κατηγορία, στην ερασιτεχνική και μετά από μερικά χρόνια να αποκαθίσταται σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς να υπάρχει κανέναν κόστος.

Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί και ανοιχτά ζητήματα. Δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, θα προβλέψουμε μια ρύθμιση για τους πάντες, από εδώ και πέρα για να μη φανεί ότι μεροληπτούμε προς όφελος κάποιου».

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική η Λάρισα, η Δόξα Δράμας, η ΑΕΚ και τελευταίο παράδειγμα είναι ο Άρης. Στις σκέψεις του υφυπουργού και των συνεργατών του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να έρθει μια διάταξη, είτε στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, που έρχεται άμεσα στη Βουλή, είτε στο γενικότερο σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση, τόσο με την ΕΠΟ και την Super League, όσο και τις διεθνείς Ομοσπονδίες, UEFA και FIFA, η οποία θα προβλέπει υποχρεωτική παραμονή μιας ΠΑΕ που διαλύεται λόγω χρεών και πέφτει στην Γ΄ Εθνική να παραμένει εκεί υποχρεωτικά για διάστημα τριών ετών και στη συνέχεια να μπορεί να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες με νέο ΑΦΜ, και άλλο όνομα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς συζήτηση είναι ακόμα και το ενδεχόμενο να πέφτει στη χαμηλότερη ερασιτεχνική κατηγορία, δηλαδή στο τοπικό πρωτάθλημα, οπότε και τα χρόνια επιστροφής στην επαγγελματική κατηγορία να διπλασιάζονται.

Ένα ακόμα ενδεχόμενο που φαίνεται να «πέφτει στο τραπέζι» είναι και η δυνατότητα επιλογής, δηλαδή να μπορεί μια ΠΑΕ να επανέλθει στις επαγγελματικές κατηγορίες με το όνομα του μητρικού της σωματείου και συμμετέχοντας χωρίς την υποχρεωτική παραμονή της τριετίας στην Γ΄Εθνική, εφόσον όμως πληρώσει, έστω και με διακανονισμό τις υποχρεώσεις που έχει προς τους εργαζομένους της και το Δημόσιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί νέο ΑΦΜ για τη λειτουργία της καινούργιας ΠΑΕ και να διατηρηθεί το παλαιό ΑΦΜ, ως μόνο ενεργό στοιχείο από την παλαιά εταιρεία που θα έχει λυθεί, ως μέσο για να καταβάλλονται οι υποχρεώσεις της ρύθμισης που προαναφέραμε ή εναλλακτικά, να προστεθεί διάταξη προκειμένου να μεταφερθούν μόνο αυτές από την παλαιά εταιρεία στο ΑΦΜ της νέας εταιρείας, η οποία θα έχει και επιπτώσεις στην περίπτωση μη εκπλήρωσης της σχετικής ρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα