Τελευταίες παραστάσεις του CHAT

Η παράσταση CHAT, του Gustavo Ott, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, κλείνει με επιτυχία τον κύκλο των παραστάσεων της στον Πολυχώρο Vault, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου...

Φέτος, ένα άλλος σκηνοθέτης αποφάσισε να ανεβάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα άλλο έργο του Οτ, το οποίο μιλάει για τον τεράστια και επικίνδυνη οικογένεια του ίντερνετ και πιο συγκεκριμένα του τσατ!

Ο Χρήστος Στρέπκος είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Όπως και «Ο Παρδαλός

Παπαγάλλος» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος, πρόπερσι και είχε πολιτικό περιεχόμενο, έτσι και το έργο του Γκουστάβο Οτ μιλά για την σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ.

Πέντε ιστορίες εικονικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής αποτελούν το θεατρικό έργο με τον τίτλο «Chat». O Παράδεισος και η Κόλαση απέχουν μόνο δυο κλικ για τον απλό, αδύναμο θνητό. Πόσες κινήσεις χρειάζονται για να κάνεις φίλους; Να κάνεις σεξ; Να υιοθετήσεις παιδί; Να αγοράσεις όπλα; Να ανατινάξεις μια πόλη; Να μεταναστεύσεις; Δύο κλικ και μπαίνεις στο «CHAT», όπου ένας νέος κόσμος σε περιμένει. Δυο κλικ απέχει ο παράδεισος ή μήπως η κόλαση; Τέσσερις ηθοποιοί της ομάδας «Μηχανή Τέχνης», ερμηνεύουν πολλούς ρόλους σε διαφορετικές ιστορίες διαδικτυακών συζητήσεων και πραγματικών συναντήσεων! Τέσσερις ηθοποιοί αναμετρώνται με την εικονική και την πραγματική ζωή, με μοναδικό τους όπλο το pc.

Το διαδίκτυο είναι ό,τι πιο δημοκρατικό έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο σύγχρονος πολιτισμός. Καθένας πια μπορεί να μιλήσει με οποιονδήποτε και να διατυπώσει την γνώμη του. Όμως, μέσα στην τεράστια οικογένεια του ίντερνετ, σαφώς δεν έχουν όλοι αγνές προθέσεις... Και δεν κινδυνεύουν μόνο παιδιά (ένας από τους ρόλους που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί είναι ενός εφήβου που αγοράζει όπλα και εισβάλλει με αυτά στο σχολείο του!). Οι ρόλοι εναλλάσσονται, αγοραπωλησίες μέσω ίντερνετ, εξαπατήσεις με σκοπό όχι μόνο το κέρδος, απελπισμένα ζευγάρια που ψάχνουν να αγοράσουν ένα μωρό, νέοι που θέλουν να ξεφύγουν από το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας τους, ακόμα και κάποια που θέλει να γίνει οροθετική!

Η παράσταση έκανε πανελλήνια πρεμιέρα σε έναν υπέροχο χώρο στην Πάτρα, ένα παλιό λιθογραφείο, ενώ στην Αθήνα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στην σκηνή του θεάτρου Vault. Έμεινα έκπληκτη από το πόσο άρτια κατάφερε να μεταφερθεί μια παράσταση που έχει φτιαχτεί για εντελώς διαφορετικό χώρο, αλλά κυρίως από την υποκριτική των ηθοποιών. Δύο γυναίκες και δύο άντρες, διαφορετικών ηλικιών, αλλάζουν συνεχώς ρόλους και κουστούμια, μετατρέπουν τον σκηνικό χώρο και, χωρίς ίχνος διδακτισμού, παρουσιάζουν ιστορίες που έχουν συμβεί ή θα μπορούσαν να είχαν συμβεί, οι οποίες ξεκίνησαν από απλές (ή όχι και τόσο απλές και αθώες) συζητήσεις στο τσατ! Μια πραγματικότητα στηριγμένη στην ψευδή πραγματικότητα του διαδικτύου. Η μοναξιά του κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να βρει διέξοδο στις συνομιλίες με αγνώστους ακόμα κι από άλλες χώρες ή θρησκείες! Άνθρωποι χαμένοι ή άνθρωποι που αγωνιούν να καταφέρουν ή να πετύχουν κάτι, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Μια πεντακάθαρη παράσταση, με ελάχιστα σκηνικά, έντονη σωματικότητα και εκπληκτική υποκριτική που σίγουρα δεν μπορώ παρά να την χρεώσω στον μαθητή του Λιβαθινού και του Βασίλιεφ: Χρ. Στρέπκο! Πρωταγωνιστούν: Κατ. Κολλυροπούλλου, Ελ. Καλαντζοπούλου, Γ. Τσάκωνας, Ν. Λυμπεράτος.

Βίντεο:

Vault, Τελευταίες παραστάσεις: Τετάρτη 22/01, 29/01 Πέμπτη 23/01, 30/01 στις 9 μ.μ., Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, (8' από metro Κεραμεικός).

Keywords
Τυχαία Θέματα