Τατάρ σε Φειδία Παναγιώτου: «Μην υποκύψεις στις απειλές» – Τον προτρέπει να δημοσιεύσει τη συνέντευξη

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η επιλογή του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και να του παραχωρήσει – όπως όλα δείχνουν – δίωρη συνέντευξη, στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Η πρωτοβουλία Παναγιώτου καταδικάστηκε σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος και χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση «ενέργεια που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Η φωτογραφία

που δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς Young Turkish Cypriots και urban Cypriot έδειχνε τον ευρωβουλευτή καθισμένο απέναντι από τον Ερσίν Τατάρ, με μικρόφωνα τοποθετημένα, όπως συνηθίζει να κάνει ο Παναγιώτου στις συνεντεύξεις και τα podcast του. Η εικόνα και μόνο ήταν αρκετή για να ξεσπάσει πολιτική θύελλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μίλησε για «ενέργεια που εργαλειοποιείται από το ψευδοκράτος και παραβιάζει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Τόνισε δε πως αν ο κ. Παναγιώτου ήταν ευρωβουλευτής άλλης χώρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε ήδη προχωρήσει σε έντονα διπλωματικά διαβήματα. Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε τον ευρωβουλευτή «πιόνι της τουρκικής διπλωματίας», κάνοντας λόγο για «αφέλεια και άγνοια» που αξιοποιούνται από την Άγκυρα για να ενισχύσει την προπαγάνδα της περί «δύο κρατών».

Ακόμα πιο σκληρό τοποθετήθηκε το ΕΛΑΜ, που καταγγέλλει «ντροπή και πρόκληση», σημειώνοντας ότι ο Φειδίας Παναγιώτου «προσφέρει υπόσταση στο κατοχικό μόρφωμα και εξευτελίζει τη μνήμη των αγνοουμένων και των ηρώων». Μάλιστα, έκανε λόγο για «χρήσιμους ηλίθιους» που «υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία». Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή για «συνειδητή πολιτική ασέλγεια» επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας τον ουσιαστικά σε παραίτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΗΠΑ, που μιλά για «καταδικαστέα πράξη με τεράστιες πολιτικές και θεσμικές προεκτάσεις».

Αντίθετα, ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική» και δήλωσε στην τουρκοκυπριακή Star Kibris ότι ο Φειδίας Παναγιώτου είναι «ένας νέος με θάρρος και επιρροή». «Τον αποκάλεσαν προδότη επειδή μου πήρε συνέντευξη. Πώς να γίνει συμφωνία με τέτοια νοοτροπία;», αναρωτήθηκε ο Τατάρ, αποδίδοντας στη Λευκωσία έλλειψη ανοχής στον διάλογο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι θα προχωρήσει σε διεθνή καταγγελία για παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ κάλεσε προσωπικά τον Παναγιώτου να «μην υποκύψει στις απειλές» και να δημοσιεύσει τη συνέντευξη.

Η παρουσία του Φειδία στο «Προεδρικό Μέγαρο» συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Φειδίας στον βωμό της «δημιουργίας περιεχομένου», αποκαλύπτει ξανά την έλλειψη ηθικού φραγμού και ιστορικής συνείδησης.

Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού και αφορά όλους μας:

Η πολιτική…

— Loukas Lingis (@LingisLoukas) July 2, 2025

Μέχρι στιγμής, το γραφείο του Φειδία Παναγιώτου δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση για τη συνάντηση, ούτε έχει απαντήσει αν η συνέντευξη θα δημοσιευτεί. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι «στα κυπριακά σχολεία διδάσκεται η μισή ιστορία» και ότι οι μαθητές δεν μαθαίνουν τι υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι.

Η υπόθεση Παναγιώτου αναδεικνύει ένα θεμελιώδες ζήτημα: πού τελειώνει η προσωπική έκφραση και πού ξεκινά η θεσμική ευθύνη ενός ευρωβουλευτή. Μπορεί ένας εκπρόσωπος του κυπριακού λαού να λειτουργεί με τη λογική του ανεξάρτητου δημιουργού περιεχομένου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των ενεργειών του;

Η κοινωνική απήχηση του Παναγιώτου, ιδίως στους νέους, καθιστά τις πράξεις του πολλαπλά σημαντικές. Όμως σε μια ευαίσθητη περίοδο για το Κυπριακό, κάθε δημόσια εικόνα που προσφέρει έστω και υπόρρητη «νομιμοποίηση» στο ψευδοκράτος, αγγίζει τον πυρήνα του εθνικού ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, Φειδία Παναγιώτου, Μην,tatar, feidia panagiotou, min