Τα «σκήπτρα» της παρανομίας σε δήμους και περιφέρειες

Πλήρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2009, που κατατέθηκε στη Βουλή, για τις παρανομίες που λαμβάνουν χώρα στους δήμους και τις περιφέρειες.

Έξοδα παράστασης που καταβάλλονται σε αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων για χρονικό διάστημα πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του δημάρχου και παρά το γεγονός πως αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, παράνομη καταβολή αποζημιώσεων σε προέδρους

τοπικών συμβουλίων για συμμετοχή σε συνεδριάσεις, καταβολή επιδόματος διαχειριστικών λαθών σε δημοτικούς υπαλλήλους που δεν το δικαιούνται, προσλήψεις ειδικών συνεργατών από το παράθυρο και χωρίς νομιμοποίηση περιλαμβάνονται στις διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποίησε.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα συνολικά 14.967 χρηματικά εντάλματα που επεστράφησαν αθεώρητα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα 7.264 αφορούσαν δαπάνες ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Σύμφωνα με την έκθεση, το Συνέδριο αρνήθηκε την έγκριση δαπανών ύψους 77.764.125 ευρώ.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις προμήθειες, τα έργα και άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ, με δεδομένο πως πραγματοποιούνται όχι με τις γενικές νομοθετικές διατάξεις, αλλά βάσει εκείνων του Δημοτικού Κώδικα. Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, διενέργεια προμηθειών πριν από την προβλεπόμενη έγκρισή τους από τη δημαρχιακή επιτροπή ή χωρίς να γίνονται οι νόμιμες κρατήσεις και να επισυνάπτονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και ανάθεση εκτέλεσης εργασιών, οι οποίες, όμως, ανάγονταν στα καθήκοντα του προσωπικού των δήμων.

Επιπρόσθετα, άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα για το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η καθυστέρηση είσπραξης από τους ΟΤΑ νομοθετημένων πόρων τους, καθώς και βεβαιωμένων απαιτήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικό πως παρατηρείται η μεταφορά μεγάλου ποσοστού δαπανών ως οφειλή από έτος σε έτος και μάλιστα μερικές φορές πέραν της τετραετούς θητείας κάθε δημοτικής αρχής.

«Οι συνέπειες του φαινομένου αυτού είναι η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την ικανοποίηση των πιστωτών τους, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη των τελευταίων και στη συνέχεια η επιβάρυνση των ΟΤΑ με τόκους, δικαστικά έξοδα και αμοιβές δικηγόρων», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τέλος, διαπιστώνεται η ανάθεση υλοποίησης προγραμματικών συμβάσεων σε δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και η μη νόμιμη καταβολή επιχορηγήσεων μέσω της σύναψης συμβάσεων από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις τους με αποκλειστικό σκοπό τη συντήρησή τους.

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα