Τα εσωτερικά μας όργανα ίσως… μυρίζουν!

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι η καρδιά και τα πνευμόνια σας μπορούν να απολαμβάνουν όπως και εσείς την απολαυστική μυρωδιά του καφέ; Και όμως, ίσως κάτι τέτοιο να γίνεται, καθώς αυξάνονται τα στοιχεία που «μαρτυρούν» ότι τα εσωτερικά όργανα έχουν οσφρητικούς υποδοχείς!

«Είναι σε θέση άραγε η καρδιά να "μυρίζει" τη μπριζόλα που μόλις φάγατε; Δεν ξέρουμε ακόμα την απάντηση σε αυτή την ερώτηση», σχολίασε ο Πέτερ Σίμπερλε, χημικός τροφίμων στο τεχνικό πανεπιστήμιο του Μονάχου και του γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Χημείας Τροφίμων.

Το ερώτημα αυτό απασχολεί εδώ και καιρό την

επιστημονική κοινότητα, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπερματοζωάρια διαθέτουν οσφρητικούς υποδοχείς, οι οποίοι τα βοηθούν να εντοπίζουν το ωάριο. Επίσης, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν οσφρητικοί υποδοχείς και στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Τώρα έρχεται η μελέτη του Πέτερ Σίμπερλε, η οποία δείχνει ότι τα κύτταρα του αίματος ενδέχεται να «μυρίζουν» ορισμένες ουσίες! Όταν ο ερευνητής τοποθέτησε κύτταρα του αίματος στο ένα άκρο ενός διαμερισματοποιημένου θαλάμου, και αρωματικές ουσίες στην άλλη άκρη, τα κύτταρα μετανάστευσαν προς την κατεύθυνση της μυρωδιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα