Τα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης βρέθηκε χθες η Ελλάδα και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης, κάνουν λόγο για επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση - γεγονός που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα.

«Τώρα το μέλλον της χώρας

στο ευρώ ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού», αναφέρει το BBC το οποίο μεταφέρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα» και ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις». Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μάρκ Λόουεν, αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να προχωρήσει με τις περικοπές δαπανών που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

«Οι υποστηρικτές του ευρώ μπορούν να αναπνεύσουν» λέει το γερμανικό Spiegel, αναφέροντας πως είναι πιθανή η συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού.

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Sky News επάνω από τη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα και στον Guardian, που παρακολούθησε με ζωντανή ροή της εξελίξεις επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε, αλλά θα είναι μία σκληρή αντιπολίτευση.

«Η χώρα βγήκε από τις κάλπες κομμένη στα δύο. Η Ελλάδα διχασμένη, νίκη της δεξιάς υπέρ του ευρώ» λέει στο δικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επισημαίνοντας πως οι συντηρητικοί απηύθυναν έκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ωστόσο η στάση της αριστεράς ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οδηγούνται σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ. «Ανάσα ανακούφισης για την Ευρώπη» με τη νίκη των κομμάτων υπέρ του ευρώ, γράφει η εφημερίδα που καλύπτει με μπαράζ από ρεπορτάζ και βίντεο τις ελληνικές κάλπες.

«Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο δικτυακό τόπο της ισπανικής El Pais, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δίνει «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτενής η κάλυψη της γαλλικής Le Monde για τις εκλογές στην Ελλάδα: στην δικτυακή της έκδοση η εφημερίδα είχε συνεχή ροή ειδήσεων ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες και μέχρι αργά το βράδυ..

Η δήλωση της ΝΔ ότι το μεγάλο νέο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αποτελεί τον τίτλο της η Liberation. Το ρεπορτάζ καλύπτει και την συγκέντρωση των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφει την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, καθώς και τις εκτιμήσεις ότι νέες εκλογές δεν θα αργήσουν.

πηγή: ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα