Τα αποτελέσματα, οι εκπλήξεις και ο β’ γύρος

Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών θα ξεκαθαρίσει πλήρως στον δεύτερο γύρο, όπου οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Αν και στις περιφέρειες ο χάρτης παραμένει γαλάζιου χρώματος, σαφές είναι ότι η υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν έδαφος, κάτι που αποτυπώνεται και σε περιφέρεια Αττικής

και δήμο Αθηναίων. Στην Αττική και την Αθήνα, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά βάρος, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, Ρένα Δούρου, και στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διεκδικούν τη νίκη στον β' γύρο. Στην πρωτεύουσα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, υψηλό ήταν και το ποσοστό της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η Ρένα Δούρου συγκεντρώνει 23,8% έναντι 22% του Γιάννη Σγουρού, αφήνοντας τρίτο τον υποψήφιο της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος συγκεντρώνει 14,2%.

Αντιστοίχως, στο Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 21% έναντι 20,2% του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Παρά την καλή επίδοση του υποψηφίου ΣΥΡΙΖΑ, το τελικό διαφαινόμενο αποτέλεσμα συνιστά ανατροπή της αρχικής εικόνας των exit poll, τα οποία εμφάνιζαν τον Γ.Σακελλαρίδη ακόμα και μπροστά από τον Γ.Καμίνη, με ποσοστά 20%-24% και 19%-23% αντιστοίχως. Αντίστοιχη διάψευση της πρώτης εικόνας των exit poll υπήρξε στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η πρώτη εικόνα της συνολικής ανατροπής των προηγούμενων προγνωστικών, με τη Ρένα Δούρου μπροστά με 27%-31% και τον Γιάννη Σγουρό στο 20,5%-24,5%, δεν επιβεβαιώθηκε από τα πραγματικά αποτελέσματα.

Στον πολιτικό χάρτη των περιφερειών εκλογών, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας έχει γαλάζιο χρώμα. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις άλλη μία περιφέρεια, των Ιωνίων Νήσων, όπου ο Θεόδωρος Γαλιάτσος και ο Ανδρέας Κατσανιώτης βρίσκονται «στον πόντο».

Στους δήμους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη του Πειραιά. Ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» του Γιάννη Μώραλη προηγείται με 33,5%, βάσει της επίσημης πρόβλεψης, έναντι 30,9% του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ένα ισχυρό προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σταύρου Καλαφάτη, με τον οποίο θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή.

Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα και για τους εκπροσώπους της εγχώριας showbiz και υποψήφιους δημάρχους, καθώς δύο εξ αυτών κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή: Πρόκειται για τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο με ποσοστό άνω του 60% και τον Ηλία Ψινάκη στον δήμο Μαραθώνα που εκλέγεται με ποσοστό περί το 53%.

Keywords
Τυχαία Θέματα