«Τα αίτια της κρίσης παραμένουν στην Ευρωζώνη»

Τα προβλήματα στην Ευρωζώνη παραμένουν προειδοποιεί ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank, Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα δημοσιευτεί αύριο (Κυριακή), όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Τα αίτια της κρίσης δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αυξανόμενη κόπωση με την κρίση θα είναι ένα πρόβλημα εάν οι πολιτικοί περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να διορθώσει την κατάσταση, δηλώνει στην εφημερίδα.

Ο Βάιντμαν δηλώνει επίσης, ότι το πρόγραμμα για τις αγορές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας δεν αποτελεί ένα σημείο καμπής για το ευρώ, ενώ επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις του σημειώνοντας ότι το Ευρωσύστημα θα πρέπει να αποφύγει να εμπλέκεται σε προγράμματα που πλησιάζουν τη χρηματοδότηση των κρατών.

«Ανησυχώ για τα ρίσκα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και βλέπω τον κίνδυνο να μπερδευτεί η δημοσιονομική με τη νομισματική πολιτική».

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να αναδιανέμει τους κινδύνους μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης κάτι που λειτουργεί σαν ένα είδος ασφάλισης, αλλά η ασφάλιση αυτή δεν μπορεί να κάνει το σύστημα πιο σταθερό, προσθέτει.

Εκτιμά παράλληλα ότι ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν η οικονομία ανακάμψει, ενώ θεωρεί ότι οι συζητήσεις για το αν μπορεί να γίνει ανεκτό ένα υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα