Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις διώξεις Δημοσιογράφων και ΜΜΕ στην Τουρκία

Το θέμα των συλλήψεων δημοσιογράφων και της καταστολής των δημοσιογράφων στην Τουρκία θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς θα βρεθεί εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και δήλωσε ότι η ΕΕ παίρνει πολύ σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

και πέρα από την όποια πρόοδο θα πρέπει να τονίζονται και τα προβλήματα.

Παράλληλα, δήλωσε σοκαρισμένος από τις χθεσινές τουρκικές επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση, κάτι που όπως δήλωσε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Ο ίδιος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι είχε ήδη ζητήσει από την τουρκική πρεσβεία, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν και επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε γραφεία μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους, παραγωγούς, αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τετάρτη την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και την πρόσφατη καταστολή των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Θα θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα τον Ιανουάριο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε με τη σειρά του επίθεση στην ΕΕ, μετά την πρόσφατη καταδίκη των ενεργειών του καθεστώτος του κατά των Δημοσιογράφων: «Φωνάζουν για την ελευθερία του Τύπου, αλλά οι ενέργειές μας δεν έχουν καθόλου να κάνουν με αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η ΕΕ, εάν η ΕΕ μας αποδεχθεί ως μέλη ή όχι, δεν έχουμε τέτοιες ανησυχίες. Σας παρακαλώ κρατήστε τη σοφία σας για τον εαυτό σας» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα