ΣΥΡΙΖΑ: Πολλές συνιστώσες, ένα κόμμα, δύο γραμμές

Η τελευταία μετωπική, δι’ ανακοινώσεων, σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας, αποτελεί σαφέστατη «υπενθύμιση» του κλίματος εντός του οποίου θα αναπτυχθεί, το προσεχές διάστημα, ο «διάλογος» στους κόλπους του πολιτικού συστήματος.

Ωστόσο, η αφορμή αυτής της σύγκρουσης, δηλαδή μία δήλωση του κ. Π. Λαφαζάνη («Η χρεοκοπία είναι όπλο των αδυνάτων»), υπενθυμίζει με τη σειρά της

ότι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν ορισμένα σύννεφα, που ουδείς είναι ακόμα σε θέση να πει με βεβαιότητα αν θα διαλυθούν στην προοπτική διεκδίκησης κυβερνητικής εξουσίας, ή θα πυκνώσουν προκαλώντας ενδεχομένως ακόμα και καταιγίδα στην Κουμουνδούρου.

Ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η τελευταία δήλωση πυροδότησε την νέα ένταση με το Μαξίμου, είναι γνωστός για την πάγια θέση του πως πρέπει να ακολουθείται πολιτική «σκληρής γραμμής» έναντι της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Βουλής.

Είναι ο βουλευτής εκείνος της Αριστεράς που περισσότερο και συχνότερα από κάθε άλλον σύντροφο-συνάδελφό του, κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα», κάθε φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες να «περάσει» από τη Βουλή κρίσιμα νομοθετήματα, στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Και δεν ήταν λίγοι εντός του Κοινοβουλίου, βουλευτές όλων των πτερύγων αλλά και παρατηρητές των διαδικασιών, που τον μνημόνευσαν μια και ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις εμφάνιζε ένα εντελώς διαφορετικό, ήπιων τόνων πρόσωπο: Τόσο η εκρηκτική στάση του κ. Λαφαζάνη προσωπικά, όσο και η «επιθετική» τα τελευταία δύο χρόνια αντιπολιτευτική τακτική του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», φάνηκε (πρόσκαιρα; τυχαία;) να παραχωρούν τη θέση τους στο σχεδόν ... συναινετικό και πάντως κάθε άλλο παρά σκληρά αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο των: Τ. Κουράκη – εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, και Ευκλ. Τσακαλώτου, πρώτου ομιλητή εκ μέρους του κόμματός του, στην κρίσιμη για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Τώρα που βρισκόμαστε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε απλά ως κόμμα διαμαρτυρίας», υποστηρίζουν οι θιασώτες της ήπιας γραμμής. «Οι πολίτες μας έδωσαν την ισχύ που έχουμε σήμερα, ακριβώς επειδή επιδοκίμασαν την ανυποχώρητη στάση μας έναντι μνημονιακών κυβερνήσεων», αντιτείνουν οι οπαδοί της σκληρής γραμμής.

Όπως είναι φυσικό, οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η κυβέρνηση θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή τη διαφαινόμενη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και –όπως άπαντες συμφωνούν- είναι πλέον στα χέρια του αρχηγού της Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την κατάσταση με τον καλύτερο για την ενότητα του πολιτικού του χώρου τρόπο.

Έως τώρα, το καθήκον της κριτικής και ελέγχου της κυβέρνησης, η για ευνόητους λόγους

Keywords
Τυχαία Θέματα