Συνωστισμός για έκδοση φοροκαρτών στις τράπεζες

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, βγάζουν άρον - άρον πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τους τσουχτερούς φόρους. Χρησιμοποιούν ακόμα και «μέσον» για την έγκριση της αίτησής τους. Μετά από τρία περίπου χρόνια στασιμότητας στις τραπεζικές δραστηριότητες, είναι η πρώτη που κατά τον μήνα Αύγουστο παρατηρείται στις τράπεζες «συνωστισμός» για την κατάθεση αιτήσεων έκδοσης πιστωτικών καρτών ή αύξησης των πιστωτικών ορίων στις ήδη υφιστάμενες κάρτες.

Οι περισσότεροι που ζητούν να εκδώσουν κάρτες είναι

μισθωτοί και συνταξιούχοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εφορίας. Οι αιτήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο ήταν καθημερινές και σε αρκετές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι επιδίωξαν να βρουν ακόμη και «μέσον» ώστε να εγκριθούν οι αιτήσεις τους και να εκδοθούν οι κάρτες τους μέχρι σήμερα 31 Αυγούστου, που εκπνέει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου στις εφορίες.

Είναι η πρώτη χρονιά από το 2009 μέχρι τώρα, που η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων διερευνά άλλους τρόπους πληρωμής, αντί να καταφύγει σε ανάληψη από καταθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ έχουν ήδη συρρικνωθεί κατά 34,5% την τελευταία 4ετία, ενώ το 80% των καταθετών δεν έχουν περισσότερα από 2000 ευρώ σε κατάθεση, όσο περίπου είναι και ο φόρος για ένα συνταξιούχο με σύνταξη 1500 ευρώ.

Λόγω των περιορισμών που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες στην έκδοση καρτών, που θεωρείται ιδιαίτερα επισφαλές προϊόν, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα αιτήσεις ήδη πελατών που διατηρούν οποιαδήποτε σχέση με την τράπεζα και κυρίως όσων διατηρούν καταθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς έως τώρα στις υποχρεώσεις τους.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων που εγκρίνονται αφορά πάντως την αύξηση των πιστωτικών ορίων στους ήδη κατόχους πιστωτικής κάρτας, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν την πληρωμή των αυξημένων φόρων. Από την εκδήλωση της κρίσης και μέχρι σήμερα, οι περισσότερες τράπεζες έχουν μειώσει τα όρια για να περιορίσουν τον δυνητικό κίνδυνο των επισφαλειών. Η μείωση των ορίων σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση της φορολογίας, δεν επιτρέπει ούτε σε όσους έχουν κάρτα να κάνουν χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων σε περισσότερες δόσεις από αυτές που ήδη προβλέπει η εφορία.

Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος, όλες οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει προγράμματα πιστωτικών καρτών ειδικά για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής σε 9-12 άτοκες δόσεις με τη χρήση κάρτας, ενώ η εφορία «διευκολύνει» την πληρωμή μέχρι και σε 7 δόσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν δηλώσει εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ για το 2011, έχουν υψηλούς φόρους και το δικαίωμα μόνον τριών διμηνιαίων δόσεων στην εφορία. Γι’ αυτό καταφεύγουν στην έκδοση κάρτας με μόνο σκοπό τη χρήση της για την αποπληρωμή των φόρων και με όριο το ισόποσο της φορολογικής υποχρέωσης.

Πληροφορίες από: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα