Συνοριοφύλακες 2020: 800 προσλήψεις στα νησιά του Αιγαίου που “ασφυκτιούν”

Συνοριοφύλακες 2020: Προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελεί η πρόσληψη οκτακοσίων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα διατεθούν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία και δέχονται τις πιο ισχυρές πιέσεις από ροές παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν δια θαλάσσης στη χώρα από την Τουρκία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η πρόσληψη των οκτακοσίων νέων συνοριοφυλάκων, πήρε το “πράσινο φως” κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του πρωθυπουργικού

γραφείου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τις κυριότερες δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το 2020:

Πρόσληψη 800 Συνοριακών Φυλάκων, ορισμένου χρόνου. Κατατέθηκε σχέδιο τροπολογίας για τη θέσπιση αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού, με σύσταση 800 οργανικών θέσεων. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίαν συντόμως θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για συνοριοφύλακες, που μετά την βασική, τρίμηνη εκπαίδευσή τους, θα κάνουν… απόβαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και να επιβάλει την τάξη εντός των νησιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι νέοι συνοριοφύλακες, θα κληθούν να υπηρετήσουν σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο, Σύμη, Κάλυμνο και Μεγίστη. Για την πρόσληψη των νέων συνοριοφυλάκων μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα ληφθεί υπ όψιν η εντοπιότητα των υποψηφίων καθώς και το ν έχουν υπηρετήσει σε ειδικές δυνάμεις η είναι τρίτεκνοι κλπ.

Αρχικά για ένα χρόνο

Οι προσλήψεις θα είναι ορισμένου χρόνου. Αρχικά για έναν χρόνο και η σύμβαση θα μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς για πέντε χρόνια.

Τι αναφέρεται στο κείμενο τροπολογίας

Στο κείμενο τροπολογίας που έχει κατατεθεί αναφέρεται ότι “στην Ελληνική Αστυνομία συνιστώνται 800 οργανικές επί θητεία θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου.

Ο αριθμός των ως άνω θέσεων δύναται να αυξάνεται με προεδρικό διάταγμα, που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.

Οι Συνοριακοί Φύλακες ορισμένου χρόνου αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού.

Προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου με ετήσια θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται ετησίως και εντάσσονται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εφόσον η θητεία των Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου δεν ανανεωθεί, αυτοί απολύονται οριστικά από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς άλλη διαδικασία.

Η απόφαση που πήρε υπογραφή προβλέπει πως, συνοριοφύλακας ορισμένου χρόνου, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη βασική εκπαίδευση, δεν μπορεί να παραιτηθεί πριν την ολοκλήρωση της ετήσιας θητείας. Συνοριακός Φύλακας ορισμένου χρόνου, του οποίου έχει ανανεωθεί η θητεία, δεν μπορεί να παραιτηθεί πριν την ολοκλήρωση της ετήσιας θητείας.

Η πρόσληψη των Συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου γίνεται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, βάσει της διαδικασίας και των προσόντων πρόσληψης που προβλέπονται για τους Συνοριοφύλακες.

Κατόπιν απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προστίθενται πέντε μονάδες, επιπλέον των καθοριζομένων από τις κείμενες διατάξεις στη βαθμολογία των υποψηφίων, που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από της γεννήσεώς τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους στην Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, που θα προκηρυχθούν θέσεις, ή σε ορισμένες περιοχές αυτών. Οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία κύρωσής τους.

δ. Για τους Συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας ετησίως, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των αστυφυλάκων. Για την ανανέωση θητείας συνοριοφύλακα ορισμένου χρόνου, απαιτείται στην ετήσια έκθεση ικανότητάς του να φέρει τουλάχιστον τον γενικό χαρακτηρισμό «καλώς».

ε. Οι Συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου τοποθετούνται υποχρεωτικά σε Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης ή Διαχείρισης Μετανάστευσης ή Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών.

Μετάταξη των Συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου σε άλλη κατηγορία προσωπικού ή απόσπασή τους σε Υπηρεσία, πέραν των αναφερομένων δεν επιτρέπεται.

στ. Τα καθήκοντα των Συνοριφυλάκων ορισμένου χρόνου είναι ταυτόσημα με εκείνα των Συνοριοφυλάκων. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή και κατάλληλο οπλισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα