Συνολική πολιτική αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη με φόντο την παιδεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε συνολική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση στην βουλή για την Παιδεία. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν για μια σειρά θεμάτων , από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι την διαφθορά, και την αριστεία στην εκπαίδευση.

Αλέξης Τσίπρας : «Δεν είστε με

την αξιοκρατία αλλά με την ευνοιοκρατία»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ αναφερόμενος σε παλαιότερες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της παιδείας υποστήριξε πως αυτές αποκρυστάλλωναν «συμπλεγματισμό και σύνδρομο αρχοντοχωριάτη».

Ενώ αναφερόμενος στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία επεσήμανε πως αυτές καταδεικνύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τάσσεται «με την αξιοκρατία αλλά με την ευνοιοκρατία, δεν προωθεί την αριστεία αλλά τον ελιτισμό. «Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, εμείς είμαστε με το σχολείο των ίσων ευκαιριών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα υποστήριξε πως για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα, ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη 9.000 δασκάλων στην Ειδική Αγωγή όπως και την θεσμοθέτηση ειδικών επαγγελματικών Λυκείων και ολοήμερου νηπιαγωγείου.

Σε ότι αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών , επεσήμανε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον σημαντικό ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, ωστόσο όπως δήλωσε το μάθημα των θρησκευτικών δεν «μπορεί να έχει ομολογιακό χαρακτήρα», ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να λάβουν σαφή θέση για την «θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους» όπως είπε.

Σε ότι αφορά στα ζητήματα της οικονομίας ο πρωθυπουργός, δήλωσε εμφατικά πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η απομείωση του χρέους και η πάταξη της διαπλοκής. Ενώ χρησιμοποίησε και ένα γνωστό τσιτάτο του Φρίντριχ Ένγκελς λέγοντας ότι «όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες στο σκοτάδι, φαίνονται, δεν είναι !» Ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να απαλλάξει την χώρα από τις παθογένειες που τις φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση, όπως και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, ενώ σε ότι αφορά στην διευθέτηση του δημοσίου χρέους υποστήριξε πως θα υπάρξει σύντομα βιώσιμη λύση. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δεύτερη αξιολόγηση που έχει ως κεντρικό ζήτημα τα εργασιακά, όπου τόνισε πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως όταν αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις εννοεί απολύσεις, μειώσεις μισθών και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης : Καταστρέφετε την Παιδεία, δημόσια και ιδιωτική,

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του τόνισε πως την κοινωνία δεν την αφορούν οι τηλεοπτικές άδειες αλλά τα ζητήματα της Παιδείας. Ωστόσο έκανε μια μικρή αναφορά στο θέμα επισημαίνοντας, τις αρρυθμίες στην αδειοδότηση των καναλιών, με τα προβλήματα που προέκυψαν στο πόθεν έσχες του Καλογρίτσα .

Επανερχόμενος στο ζήτημα της Παιδείας απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε, «Καταστρέφετε την Παιδεία, δημόσια και ιδιωτική, θέλετε να γυρίσετε την Παιδεία στη δεκαετία του 80′, επαναφέροντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος» . «Θα κλείσουμε αυτή την καταστροφική παρένθεση» δήλωσε με έμφαση.

Ενώ επιπρόσθετα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι η πολιτική του επιδιώκει στην απόλυτη ισοπέδωση των πάντων, είτε αυτό αφορά στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, είτε αφορά στα πανεπιστήμια. Ενώ κάνοντας ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό του είπε «Αποκτήσατε τις πρώτες σας πολιτικές περγαμηνές ως ηγέτης καταλήψεων δημόσιων σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δυστυχώς δεν μάθατε τίποτα»!

Ειδική μνεία έκανε στο ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγείται σε τυφλή σύγκρουση με την εκκλησία, ενώ όπως δήλωσε κανείς δεν διαφωνεί για την ανάγκη μετεξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών -ούτε η εκκλησία- αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από «διάλογο και συνεννόηση» επεσήμανε. Ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσε ουσιαστικές απαντήσεις στην επιστολή που απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ότι αφορά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του συντάγματος- που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων- ενώ αναφορικά με την αριστεία τόνισε πως ως κυβέρνηση, «Θα επαναφέρουμε άμεσα τα πρότυπα σχολεία, την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, με τη ΝΔ κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός προσχολικής εκπαίδευσης, δάσκαλοι και καθηγητές θα επιλέγουν το βιβλίο που τους ταιριάζει».

Προανήγγειλε επίσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ώστε η Ελλάδα όπως είπε, «να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο».

Το άρθρο Συνολική πολιτική αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη με φόντο την παιδεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα