Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Το θέμα της Τουρκίας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, την έναρξη των εργασιών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά τις 10:00. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν η Σύνοδος -η πρώτη με φυσική παρουσία- να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Τις σχέσεις με την Τουρκία έθεσαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης: Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε έκανε τουίτ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

During #EUCO there was a brief message on the relationship with Turkey by @kmitsotakis and @AnastasiadesCY

Now @eucopresident started discussion on #MFF and the Recovery Fund pic.twitter.com/tK45dm2Ey0

— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 17, 2020

Πιθανή πενταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου. Σε αυτή την πενταμερή συνάντηση, εφ’ όσον γίνει, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ανγκελα Μέρκελ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ίδιος ο Μισέλ.

Ήδη μάλιστα, φέρεται να έχει γίνει μία προκαταρκτική συζήτηση, όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση, ούτε αν θα γίνει αυτή σήμερα ή αύριο, καθώς η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στην Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ενδεικτική του πως «αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο».

Δείτε ακόμηΣαρλ Μισέλ: Θέλουμε μια Ευρώπη σταθερήΜητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία (vid)Φλώρος: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Στέλνουμε μήνυμα ισχύος
Keywords
Τυχαία Θέματα