Συνεχείς ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο εν όψει Eurogroup

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε εκ νέου για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες

στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Το Eurogroup θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και θα εξετάσουν τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015.

Επίσης, θα συζητήσουν τα σχέδια της Πορτογαλίας για την πρόωρη εξόφληση μέρους της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του εν εξελίξει προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Επιπλέον, το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, ιδίως όσον αφορά τις συζητήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Όσον αφορά στην τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Μάλιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σχετικά με την χθεσινοβραδινή συνομιλία, «θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας». Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς «η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία, που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε, πάντως ότι «η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι».

Εξάλλου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα». Όπως είπε, «αυτή είναι η«συμφωνημένη γλώσσα, που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ». Η Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι «η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια».

Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των δανειστών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα ενημερώσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι δεν θέλει να προδικάσει τη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα