Συνάντηση για καίρια ζητήματα που αφορούν την Υγεία

Τρόικα-τρόικα, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε και είδε τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων το μεσημέρι της Παρασκευής για τα καίρια ζητήματα που αφορούν την Υγεία ακούγοντας με προσοχή τις προτάσεις τους  τόσο για το θέμα του Ενιαίου Ταμείο υ Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) όσο και για το φορολογικό ζήτημα των γιατρών.

Στη συνάντηση παρών ήταν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Γιώργος Πατούλης, μαζί με τους προέδρους του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου, τον Πρόεδρο του  Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου κ. Βλασταράκο, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Περαιά κα Ανεμοδουρά, τον Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ και Γεν. γραμματέα του ΙΣΑ κ.Τσούκαλο, τον ταμεία του ΙΣΑ κ. Πατσουράκο, τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου αττικής κ. Κατσίκη.

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της ολομέλειας των δικηγόρων ενώ από το Υπουργείο Οικονομικών παρευρέθησαν επίσης συνεργάτες του Υπουργού καθώς και ο Γεν. γραμματέας του Υπουργείου κ. Μέργος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε τις εξής προτάσεις τόσο για το θέμα του ΕΤΑΑ όσο και για το φορολογικό ζήτημα των γιατρών.

1) Να μην ενωθεί το ΕΤΑΑ με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα η ένωση του με τον ΕΟΠΥΥ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό παράλληλα θα σημάνει την διάλυση του ΤΣΑΥ αφού τα αποθεματικά του θα απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Όχι φορολόγηση των ιατρών με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Είναι άδικο ιδίως για τους νέους ιατρούς αλλά και για όλους τους συνεργαζόμενους με ασφαλιστικά ταμεία που έχουν χαμηλό εισόδημα και αδυναμία φοροδιαφυγής ακόμα και να θέλουν.

3) Συμψηφισμός οφειλομένων από ασφαλιστικά ταμεία με οφειλές σε εφορία , ΙΚΑ.

4) Εγκύκλιο να μην υπάρχουν διώξεις από χρέη σε εφορίες – ΙΚΑ, να μην μπαίνουμε στον Τειρεσία και να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δημόσιο Τομέα ή Τράπεζες, αν υπάρχουν οφειλές  του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων προς τους Ιατρούς.

5) Αν γίνει κούρεμα των παλαιών οφειλομένων από ταμεία να μην είναι πάνω από αυτό που έγινε στους φαρμακοποιούς (3,5%) στα πλαίσια της ισότητος. Οποιοδήποτε περαιτέρω κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την επαγγελματική επιβίωση των ιατρών αφού όλοι έχουν πάρει δάνεια και factoring με προεξόφληση απαιτήσεων ή εγγύηση αυτών που μας οφείλουν τα ταμεία.

6) Το οποιοδήποτε κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχο κούρεμα των επαγγελματικών δανείων των Ιατρών – Ιατρικών εταιρειών και γενικά να υπάρχει μέριμνα για τα δάνεια, που πρέπει να κουρευτούν, διότι οι ιατροί τα πήραν υπό άλλες συνθήκες με εύρωστη οικονομία (να ισχύει δηλαδή ότι ισχύει και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Οι ιατροί πιέζονται αφάνταστα από τις τράπεζες και στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησις μπορεί να πιεστούν οι τράπεζες για ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών.

7) Την κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 22 του άρθρου 19 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α/23-4-2

Keywords
Τυχαία Θέματα