Συμμορία διαρρηκτών εξαρθρώνεται από την ΕΛΑΣ

Εξορμούσαν από την Αθήνα με νοικιασμένα αυτοκίνητα, έφθαναν στη Λάρισα, το Αγρίνιο, τα Τρίκαλα και την Αρτα, διέπρατταν διαρρήξεις οικιών όταν διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσίαζαν και επέστρεφαν στην πρωτεύουσα για να πουλήσουν τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εκείνο, που έχει προκαλέσει

ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, που εξάρθρωσαν τη συμμορία, είναι η χρήση δεκάδων κλειδιών, αλλά και η δυνατότητά τους να κατασκευάζουν μηχανισμούς με τους οποίους εκπορθούσαν και σύγχρονες κλειδαριές.

Για την υπόθεση, λέει η Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες, οργανωμένη επιχείρηση σε Αθήνα και Δυτική Αττική, όπου συνελήφθησαν δύο μέλη της συμμορίας κατηγορούμενοι για –κατά περίπτωση- σύσταση συμμορίας που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση των νόμων για τα όπλα, τα ναρκωτικά και τους αλλοδαπούς, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα ένα άτομο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα σε συνεργασία με τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, Τρικάλων, Λάρισας, Αγρινίου και το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συγκροτηθεί σε εγκληματική ομάδα, τονίζει η Αστυνομία, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε οικίες σε περιοχές της επαρχίας, δρώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Λάρισα, Αγρίνιο, Άρτα, Τρίκαλα

Χρησιμοποιούσαν, προσθέτει η ΕΛ.ΑΣ, συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:

· Με «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία ήταν ενοικιαζόμενα, κατόπτευαν τους υποψήφιους στόχους τους, ενώ παράλληλα κατέστρωναν το καλύτερο δυνατό σχέδιο, για την επίτευξη του σκοπού τους.

· Κινούνταν κυρίως στις επαρχιακές πόλεις της Λάρισας, Αγρινίου, Τρικάλων και Άρτας.

· Επιβεβαίωναν την απουσία των ενοίκων και με ειδικά εργαλεία παραβίαζαν συνήθως τις κεντρικές θύρες.

· Μετά την τέλεση των πράξεων τους, επέστρεφαν στην Αθήνα, όπου και διοχέτευαν τη λεία τους σε ενεχυροδανειστήρια.

Τα χαρακτηριστικά της συμμορίας

Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μελών της συμμορίας σε ό,τι αφορά την παραβίαση κλειδαριών, επισημαίνει η Αστυνομία: «Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της συμμορίας είναι το επίπεδο οργάνωσης και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των μελών της, που κατείχαν διάφορα κλειδιά και ειδικά εργαλεία, με τα οποία όχι μόνο προέβαιναν στη διάρρηξη θυρών αλλά κατασκεύαζαν και νέους μηχανισμούς, στοχεύοντας έτσι ακόμα και σύγχρονης τεχνολογίας κλειδαριές».

Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων, πλήθος αυτοσχέδιων και μη διαρρηκτικών εργαλείων (ηλεκτρικών και χειρός), διάφορες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, πλήθος μηχανισμών κλειδαριών οικιών, γυαλιά ηλίου διαφόρων εταιρειών, φορητοί ασύρματοι, σπαθί τύπου κατάνα και 3 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, 2 οχήματα, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, ζυγαριά ακριβείας και ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενος κατά την τέλεση των κλοπών.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 15 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες σε Λάρισα, Αγρίνιο Τρίκαλα και Άρτα, ενώ το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος της συμμορίας υπερβαίνει το ποσό των 53.000-ευρώ. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα, καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ, με έναν εξ αυτών να έχει εμπλοκή σε εγκληματική δραστηριότητα σε τουλάχιστον δύο ακόμα χώρες της Ευρώπης, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμμορία, ΕΛΑΣ,symmoria, elas