Συμφωνία σημαίνει άρση τραπεζικών εμποδίων… και φθηνότερο χρήμα!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Όμως πρέπει να ψηφιστούν 16 προαπαιτούμενα και να αντιστραφεί το κλίμα στην οικονομία…

Όποιον Έλληνα και να ρωτήσεις, που τα τελευταία χρόνια ζει την πίεση των μνημονίων, «αν θα ήθελε να τελειώνουμε με την αξιολόγηση…», η απάντηση θα είναι στερεότυπη: «Ναι! Να τελειώνουμε, τη στιγμή που η Ευρώπη ξεκινάει να απολαμβάνει φτηνό χρήμα από τον Ντράγκι… Η χώρα πρέπει να προλάβει!».

Όλοι όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν οικονομικά αναφέρουν ότι «η αξιολόγηση θα φέρει χρήμα στις τράπεζες,

αναβάθμιση της χώρας, ξεκίνημα για δειλά αναπτυξιακά βήματα, ίσως τους πρώτους επενδυτές και μεγάλη βοήθεια από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που μας χρωστάει πολλά!».

Άλλωστε ο κ. Ντράγκι είχε στραγγαλίσει την οικονομία μας εδώ και μερικά χρόνια, με έναν ακατανόητο τρόπο, αλλά έστω και αργά αντελήφθη το λάθος του… Έως όμως την ώρα της αξιολόγησης και του κλεισίματος -της πονεμένης αυτής ιστορίας- που κόστισε περί τα 9 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους, απαιτούνται ορισμένα συγκεκριμένα βήματα μέτρων.

Λίγο πριν το νήμα της πλήρους αξιολόγησης πάνω από 16 προαπαιτούμενα (prior actions) κυριαρχούν στις κυβερνητικές κινήσεις. Η Αθήνα θέλει επίσπευση της συμφωνίας, αφού μία τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο της εκταμίευσης χρημάτων, που τόπο πολύ έχει ανάγκη η χώρα.

Τα νέα προαπαιτούμενα αφορούν αύξηση εμμέσων φόρων, ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, παρεμβάσεις σε κρατικές δαπάνες και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με την δημιουργία αντιστοίχου ταμείου. Στους έμμεσους φόρους έχουμε συγκεκριμένες δράσεις. Μέτρα με αυξήσεις φόρων τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο του 2016 και Ιανουάριο του 2017.

Ιούνιος 2016

Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, υγραέριο, κηροζίνη και φυσικό αέριο.Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε μπύρα.Καταργείται το ειδικό καθεστώς με έκπτωση 50% στις εταιρείες οινοπνευματωδών με έδρα τα Δωδεκάνησα.Νομοθέτηση νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους.Επανεξέταση του καθεστώτος αφαίρεσης δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

Ιούλιος 2016

Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.Φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% αντί του ειδικού τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη.Αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα, δηλαδή στις εταιρείες επενδύσεων.

Ιανουάριος 2017

Φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω, αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά.Ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ρυθμίσεις-στοιχήματα

Σε ό,τι αφορά στις γενικές ρυθμίσεις έχουμε:Πάγωμα των αυξήσεων από βαθμολογικές προαγωγές στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016-2018.Άμεσος έλεγχος προσλήψεων, με μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018.Ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με πώληση δανείων και προσωρινή εξαίρεση μικρών δανείων που αφορούν στην Α΄ κατοικίαΊδρυση Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων.

Όμως η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει επίσης μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις, που είναι αναγκαίες, ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο:

Κατ’ αρχάς πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το ταχύτερο.Να αποπληρώσει τα όσα οφείλει σε ιδιώτες, ποσό που φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ.Επιπρόσθετα, να πείσει τους Έλληνες να πληρώσουν 1,8 δισ. για τους νέους φόρους και περί τα 1,6 δισ. σε εισφορές και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Δύσβατος ο δρόμος της επιστροφής στην ανάπτυξη, αλλά όχι ακατόρθωτος…

Επιστροφή σε θετικό πρόσημο σημαίνει σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε συστηματικά και δεν θριαμβολογούμε, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Οι Έλληνες πλήρωσαν και πληρώνουν πολλά ακόμη…

Αρκεί και η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι πέρασε η εποχή που χάναμε άσκοπα χρόνο… Ο Τσίπρας το κατάλαβε γρήγορα και πέταξε τα βαρίδια!

Οι υπουργοί θα σηκώσουν τα μανίκια να δουλέψουν με συνέπεια, ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη;

Μερικοί το κάνουν… Άλλοι όμως ζουν σε νιρβάνα. Ελπίζω να τους ξυπνήσει γρήγορα ο Πρωθυπουργός.

Το άρθρο Συμφωνία σημαίνει άρση τραπεζικών εμποδίων… και φθηνότερο χρήμα! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα