Συμφωνία Ελλάδα – Γαλλία αντιδράσεις: Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ, νευριάζουν στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία.

Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα

απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Συμφωνία ΕλλάδαΓαλλία: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν

Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος το είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς». Πρέπει να μπορούν να διαφυλάξουν αυτόνομα τα συμφέροντα τους, χωρίς να βασίζονται στην συνδρομή άλλων δυνάμεων. «Θα υποπίπταμε σε τεράστιο σφάλμα αν δεν προσαρμοζόμασταν στα νέα αυτά δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν, θυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν ήδη στα δικά τους συμφέροντα στρέφοντας το βλέμμα τους στην Κίνα και τον Ειρηνικό και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προστασία τους. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του μίλησε για το «πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» και την ανάγκη η Ευρώπη να έχει τις αμυντικές δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις. Με την υπογραφή τους στην συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια φιλοδοξούν ότι βάζουν τον θεμέλιο λίθο για την σταδιακή δημιουργία του ευρωστρατού.

Στην ατζέντα η επιτάχυνση για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

Τον ερχόμενο Ιανουάριο η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ατζέντα της είναι η επιτάχυνση των εξελίξεων σε αυτή την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Ήδη συζητείται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης 5.000 στρατιωτών με στόχο την διαφύλαξη των συμφερόντων της Ένωσης σε περιοχές όπου γυρίζουν την πλάτη οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα στο εξάμηνο της Γαλλικής προεδρίας αναμένεται η διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την Άμυνα, όπου θα τεθεί επί τάπητος η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αμυντικής δομής. Η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και η Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις.

Η συμφωνία αποτελεί μια αποφασιστική ασπίδα προστασίας της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετικότητα της Άγκυρας όπως αυτή εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης, καθιστά την χώρα μας καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική και τα Βαλκάνια. Ελλάδα και Γαλλία θα συνεργαστούν στο υψηλότερο επίπεδο και θα υπάρχει κοινή διαβούλευση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για την διασφάλιση των συμφερόντων των δύο χωρών.

Μετανάστευση και ασφάλεια αποτελούν δύο βασικά χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας και για την προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ θα ενισχυθεί η συνεργασία και επί ενεργειακών θεμάτων. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει κοινή συμμετοχή σε ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δίνοντας το μήνυμα της αποτροπής προς την Τουρκία και ανάπτυξη κοινών δυνάμεων σε θέατρα επιχειρήσεων όπως το Σαχέλ, στην Αφρική. Ιδιαίτερη αξία, και σε οικονομικό επίπεδο, έχει η πρόβλεψη για συνεργασία ελληνικών και γαλλικών εταιρειών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, προωθώντας την εταιρική βιομηχανική σχέση κάθε φορά που αναζητούν εξοπλισμούς ή πραγματοποιούν έργα από κοινού.

Συμφωνία ΕλλάδαΓαλλία: Ως έκτακτη είδηση στα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν -οι οποίοι έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα» στις σχέσεις των δύο χωρών- με κάποια εξ αυτών να «βλέπουν» την… Τουρκία πίσω από την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Η Αθήνα, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε σε νέα συμφωνία με τη σύμμαχό της, Γαλλία» επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Milliyet, με τίτλο «Πολεμικά πλοία εναντίον της Τουρκίας», προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει κλίμα. Μάλιστα, κάνει αναφορά και στην αγορά των 24 Rafale από την Ελλάδα, «η οποία έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία αναπαράγει τις δηλώσεις του Μακρόν ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επιθετικότητα».  Στο ίδιο πνεύμα, αλλά εμφανώς πιο «ενοχλημένη», παρουσιάζεται η ιστοσελίδα haber3. Με τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε μια φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα