Συμφωνία ΔΕΠΑ με Socar για μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα μας

Την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως συμφώνησε την Πέμπτη (19/09) η ΔΕΠΑ με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar και την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ. Οι υπογραφές έπεσαν για την περίοδο από το 2019 και μετά.

Η συμφωνία έχει 25ετή διάρκεια και οι πρώτες ποσότητες αναμένεται να παραδοθούν το 2019.

Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δις.

κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς μήκους 3.500 χιλιομέτρων μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, τόνισε «η συμφωνία αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας και τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας».

«Οριστικοποιείται η πρόσβαση σε μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τα άμεσα οφέλη που δημιουργεί η επικράτηση του αγωγού ΤΑΡ, πέραν της γεωπολιτικής αναβάθμισης που συνεπάγεται για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα