Στους πρώτους της Ε.Ε. η Ελλάδα στη φορολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος

Στους… πρωταθλητές στη φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο στην οικιακή, όσο και στη βιομηχανική χρήση, κατατάσσεται η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υποστηρίζουν tanea.gr, στην κατηγορία μάλιστα πάνω από τις 2.500 KW, η Ελλάδα έχει επιβάλει από το 2008 μέχρι σήμερα, την 3η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση με σωρευτική αύξηση 82%. Πρώτη κατατάσσεται η Λετονία (αύξηση 394%), και δεύτερη η Πορτογαλία (αύξηση

108%).

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία, που εμπεριέχει η ετήσια έκθεση της Eurelectric, η οποία και αποτελεί το συλλογικό όργανο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή, σύμφωνα με την έκθεση, το μέρος του συνολικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο αφορά αποκλειστικά την αξία της ενέργειας, είναι μόλις το 43%. Όλο το υπόλοιπο αφορά φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις (χρήση δικτύων, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ΑΠΕ κ.ο.κ).

Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια υπερφορολογείται στη χώρα μας και στο βιομηχανικό ρεύμα, καθώς η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολόγηση.

Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού για τη βιομηχανία σε σχέση με το 2008 στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 32%, όταν στη Γερμανία και Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 23%, στο Βέλγιο κατά 0,5%, στη Βουλγαρία κατά 19% και στην Ισπανία κατά 12%.

Αξιοσημείωτο, ότι σε χώρες όπως η Σουηδία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία, Ολλανδία, την ίδια περίοδο τα τιμολόγια μειώθηκαν από περίπου 1% (Σλοβακία) έως και 17% (Ρουμανία).

Τέλος, αναφορικά με τις προβλέψεις της Eurelectric για την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι αυτή θα αργήσει να ανακάμψει. Υπολογίζεται ωστόσο ότι ως το 2020, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα έχει αυξηθεί στη χώρα μας κατά 10,8% σε σχέση με το 2012, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση ηλεκτρικού μειώνονταν με ρυθμούς περίπου 1% το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα