Στουρνάρας: «Στις 20/11 η τελική απόφαση»

Μήνυμα ότι «στις 20 Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένει την τελική απόφαση» έστειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΟΙ δυο

Έλληνες υπουργοί τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αποτελέσματα πρωτόγνωρα για μια χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και αναφέρθηκαν τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι θυσίες πλησιάζουν προς το τέλος τους, ωστόσο τόνισε ότι δεν αποκλείει το «ενδεχόμενο ατυχήματος» σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Μιλώντας για τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κος Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά ότι άρχισε δύσκολα, «αλλά εξελίχθηκε ικανοποιητικά» και συμπλήρωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πλήττεται και υποφέρει λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», σχολίασε.

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας την χαρακτήρισε «αισθητά βελτιωμένη» και σχολιάζοντας την ανεργία, ειδικά στους νέους, καθώς αγγίζει το 55% αυτών, καθώς και στην ύφεση τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, εξαιτίας της ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας της τελευταίας τριετίας καθώς και η παρατεταμένη ύφεση, διαφορετικά η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Συμπλήρωσε δε, ότι η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας την οποία θα μπορούσε να επαναφέρει το ΕΣΠΑ και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να ασκήσει πιέσεις» για μια πιο ακριβοδίκαιη κατανομή των κονδυλίων για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, ο κος Στουρνάρας τόνισε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ και τόνισε ότι με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας, θα υπάρξει ροή επενδύσεων. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει βιώσιμα σχέδια σε προγράμματα υποδομών που αξίζουν χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο κος Βρούτσης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής. Επεσήμανε δε, ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν θα υπάρχει πλεόνασμα στον κοινωνικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ και πως μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ισχυρή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί «ζωντανό το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα». Αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπήρξαν στα εργ

Keywords
Τυχαία Θέματα