Στουρνάρας: Οι οκτώ απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Στις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα «Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία».

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Στουρνάρας

ανέφερε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να πετύχουμε παράλληλα περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή – ήδη έχουμε πετύχει αρκετά μεγάλη- καθώς και οικονομική ανάπτυξη… Η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τη σύζευξη δημοσιονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, επισπεύδει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας:

Πρώτον: Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Τα 50 δισ. που έχουμε πάρει από τους εταίρους μας είναι αρκετά για να επιτευχθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζοπιστωτικού συστήματος. Αυτό έχει σημασία γιατί είμαστε ακόμη στο παλαιό πρόγραμμα και όχι στις νέες ιδέες, που έχουν ρίσκα.

Δεύτερον: Αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θυμίζω ότι για περίπου ένα χρόνο η ΕΤΕπ, λόγω του ρίσκου εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είχε δανείσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το δανεισμό τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και μας δάνεισε 900 εκ. ευρώ, κυρίως για ΜμΕ επιχειρήσεις και αναμένονται περίπου 1,5 δισ. φέτος για ΜμΕ και μεγάλα έργα στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Τρίτον: Ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, μέσω της ανασυγκρότησης και του εξορθολογισμού των δομών, αλλά και των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, με αποχωρήσεις προσωπικού, με αντικατάσταση 1:1, σκοπεύουμε στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά προωθούμε και νέες διατάξεις – καταργούμε την επετηρίδα όπως λέγεται – για να προωθήσουμε νέους ανθρώπους σε κορυφαίες θέσεις. Στο ηλικιακό εύρος 35-45 υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι υπάλληλοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν τελείως την εικόνα της δημόσιας διοίκησης.

Τέταρτον: Την αξιοποίηση των διαθέσιμων και εξασφαλισμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα αναπορρόφητα 8 δισ. από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Από σήμερα μέχρι το 2020, 44 δισ. είναι αρκετά χρήματα. Στην ουσία είναι σαν διαθέσιμη ξένη επένδυση. Αυτά εξασφαλίστηκαν από τη διαπραγμάτευση που έγινε για το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και την επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Πέμπτον: Περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, καθώς σε επίπεδο κόστους εργασίας έχουμε ήδη πετύχει πολύ σημαντική μείωση. Το σχετικό κόστος εργασίας, ανά μονάδα προϊόντος, έχει μειωθεί πάνω από 22% τα τελευταία χρόνια. Συγκρινόμαστε μόνο με την Ιρλανδία σε μείωση εργατικού κόστους. Όσο και εάν ακούγεται παράξενο, τα νούμερα αυτό δείχνουν. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση που, ήδη, αντανακλάται στις εξαγωγές. Γι αυτό προτεραιότητα είναι πλέον η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας που θα επιτευχθεί με την περαιτέρω απελευθέρωση των κλάδων, στους οποίους έχουν διατηρηθεί εμπόδια εισόδου σε νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Έτσι, επιδιώκεται η βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές, όπου οι συνθήκες αυτές παραμένουν ακόμη ατελείς, με στόχο την ενίσχυση την ενθάρρυνση άμεσων ξένων και εσωτερικών επενδύσεων.

Έκτον: Σημαντικό αναπτυξιακό βήμα θα αποτελέσει η εξάλειψη των προβλημάτων στην αγορά ενέργειας, καθώς και των ταμειακών ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, διότι και αυτά δημοσιονομικά ελλείμματα είναι στην ουσία, τα οποία «χτυπούν» σε τελική ανάλυση στο δημόσιο χρέος.

Έβδομον: Υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, είναι το κλειδί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα δώσουν μια νέα θέση στην ελληνική οικονομία στον ευρωπαϊκό, αλλά και στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Δεν προλαβαίνω να βλέπω ξένους επενδυτές. Έχουν αρχίσει να έρχονται- όχι πια μόνο από την Ανατολή- Κινέζοι, Ρώσοι και από τη Δύση.

Όγδοον: Μείζονος σημασίας για την εικόνα, αλλά και για την ουσία της ελληνικής οικονομίας είναι η νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος μακράς πνοής – θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο μέσα στο Μάιο- που προετοιμάσαμε, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία διεθνών εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου κύρους, τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Task Force και της τρόικας.

Η επίτευξη ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών είναι πρώτιστη προτεραιότητα, δεδομένων των συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης στα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αλλά και η φοροδιαφυγή εξαρτάται από το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα που έχουμε σήμερα. Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, είναι καταλυτικό θέμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο

Η προσπάθεια για την αναδιάταξη της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι πλέον σπασμωδική και χωρίς συντονισμό. Η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της εξωστρέφειας θα πραγματώνεται βάσει συνεκτικού σχεδίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το ΚΕΠΠΕ και το ΙΟΒΕ, καταρτίζουν ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, με ορίζοντα υλοποίησης το 2020.

Στόχος του έργου αυτού δεν είναι η στείρα και τυπική διαμόρφωση ενός απλού σχεδίου δράσης μόνο για την Κυβέρνηση. Αντίθετα, προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη όλων εκείνων των συνεργειών κράτους και οικονομίας με στόχο την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κλάδων που ονομάζονται «πρωταθλητές». Δηλαδή κλάδων με μεγάλη προστιθέμενη αξία, κλάδων που μπορούν άμεσα να τονώσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν το εμπορικό ισοζύγιο της οικονομίας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα