Στον «πάγο» οι αντικειμενικές μέχρι νεωτέρας- Νέο «κύμα» προσφυγών για επιστροφές φόρων

Ο Σταύρος Μονεμβασιώτης με ρεπορτάζ του στην «Αττική freepress» αναφέρθηκε στην απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να ζήτησε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών «εδώ και τώρα», απαιτώντας μάλιστα να εφαρμοστούν και αναδρομικά από τον Μάιο του 2015, το υπουργείο Οικονομικών όμως επιλέγει να το αφήσει για… αργότερα! Μένει αναπάντητο τι θα γίνει με όσους πλήρωσαν φόρους μεταβίβασης, γονικής παροχής ή κληρονομιάς τους τελευταίους επτά μήνες και κυρίως με τις επιστροφές που θα πρέπει

να εισπράξουν!

Η προσφυγή 13ων ιδιοκτητών ακινήτων έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου φέρνει τα πάνω κάτω στη φορολογία των ακινήτων.

Ζητά:

να αλλάξουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτωνκαι μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου του 2015.

Καθώς βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σπεύδει να διευκρινίσει ότι «ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν επηρεάζεται, καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν την 1/1/2015».

Το υπουργείο Οικονομικών «παγώνει» τις αλλαγές, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για τις αντικειμενικές αξίες λόγω του ΣτΕ. «Δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι «στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο 2016 να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εμπορικών τιμών στα ακίνητα, επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους». Κάτω από την ασφυκτική πίεση για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του τρέχοντος έτους, διαμηνύει στους ιδιοκτήτες ότι όχι μόνο θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, αλλά θα να το κάνουν το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς δεν θα δοθεί νέα παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, θεωρώντας ότι οι φορολογικές απαιτήσεις του κράτους είναι πάνω από τις δυνάμεις τους, ετοιμάζονται να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά ζητώντας επιστροφές για όλους τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων που πλήρωσαν μετά τις 21 Μαΐου 2015. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ο αριθμός αυτών που θίγονται είναι περιορισμένος, καθώς η αγορά των ακινήτων έχει «κάτσει» και οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις έχουν περιοριστεί ασφυκτικά.

Η απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει τους φόρους:

-μεταβίβασης ακινήτων

– γονικής παροχής

– και κληρονομιάς

που πληρώθηκαν μετά την κρίσιμη ημερομηνία (21.5.15), καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν. Ως πιθανότερη διαδικασία -όταν διαμορφωθούν οι νέες τιμές- προκρίνεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και η εκ νέου εκκαθάριση του φόρου.

Νέα δεδομένα το 2016

Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα πόρισμα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Θα εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 20%.

Κάτι τέτοιο όμως θα έφερνε τα πάνω – κάτω:

στον ΕΝΦΙΑ του 2016, καθώς ενώ θα μειωθούν οι τιμές ζώνης, θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώστο επίδομα θέρμανσης, καθώς επηρεάζει τα περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχωνστα δημοτικά τέλη, προκαλώντας απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για τους ΟΤΑ.στις αμοιβές των συμβολαιογράφων

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να «μπλοκάρει» ακόμη και τη διεξαγωγή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του έτους, καθιστώντας απαραίτητη την αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνηση, όπως επίσης και τις προϋποθέσεις ένταξης στο «Νόμο Κατσέλη».

Οι αντικειμενικές αξίες άλλαξαν τελευταία φορά το 2007, σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να αναπροσαρμόζονται ανά διετία, κάτι που δεν έγινε ποτέ… Το Νοέμβριο του 2014 το ΣτΕ είχε βγάλει αντίστοιχη απόφαση ζητώντας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 να υπάρξουν αλλαγές, η κυβέρνηση αντιθέτως υπέγραψε (στο Μνημονίου του Αυγούστου) ότι οι αναπροσαρμογές θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν οι αντικειμενικές αξίες θα προσαρμοστούν στο ύψος των εμπορικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα