Στον απόηχο των επεισοδίων στην Ιερισσό

Σε συνολικά τέσσερα άτομα από τη Χαλκιδική πέρασαν χειροπέδες οι αστυνομικοί με κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή κροτίδων και ραδιοερασιτεχνισμό. Οι συλληφθέντες -με τη διαδικασία του αυτοφώρου- θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Παράλληλα, για σήμερα (Παρασκευή) ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζήτησε να γίνει σύσκεψη όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης για την εκτόνωση της κατάστασης όμως είναι αμφίβολο αν τελικά θα γίνει.

Μνήμες Κερατέας ξύπνησαν στη Χαλκιδική

Υπενθυμίζεται

ότι την Πέμπτη αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην πόλη και σύμφωνα με τους κάτοικους προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις, αναζητώντας υπόπτους για τον πρόσφατο εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας el dorado gold, που πραγματοποιεί μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σχεδόν απρόκλητα χρησιμοποίησαν χημικά ακόμα και μέσα σε σχολείο, ενώ οι κάτοικοι άναψαν φωτιές προκειμένου να διαλύσουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα των δακρυγόνων. Σύμφωνα, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι «τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο γυμνάσιο – λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ διέψευσε ότι έγινε ρίψη χημικών μέσα στο σχολείο, παρά μόνο στο μπλόκο των κατοίκων που εμπόδιζαν την αστυνομία να εισέλθει στο χωριό για να διεξάγει έρευνες. Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με προβλήματα δύσπνοιας μεταφέρθηκαν μαθητές του σχολείου, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων, όπως ενημέρωσε, ο Παναγιώτης Λέκκας, καθηγητής του σχολείου της Ιερισσού.

Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Τα γεγονότα οδήγησαν τους μαθητές του σχολείου να προχωρήσουν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για την συμπεριφορά της αστυνομίας και για τον τραυματισμό του συμμαθητή τους.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν μέσω των εκπροσώπων τους, να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Ιερισσό της Χαλκιδικής.

«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» τα λόγια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας τόνισε: «Οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία. Φοβάμαι για τα χειρότερα».

Για παρακώλυση του έργου της αστυνομίας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Δεν ντρέπεται και δεν παραιτείται ο Δένδιας», ανέφεραν οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Βασίλης Καπερνάρος και Σταυρούλα Ξουλίδου.

Όργιο αυταρχισμού από την κυβέρνηση σε βάρος της νεολαίας της Ιερισσού, καταγγέλλει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του: «Από το πρωί σήμερα, διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλουν σε σπίτια και σχολεία και επιχειρούν να κάνουν έρευνες και συλλήψεις, ενώ κάνουν και χρήση χημικών, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και μικρούς μαθητές. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής.

Να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της».

Για «όργιο αστυνομικής καταστολής» στην Ιερισσό Χαλκιδικής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης περιοχής, η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο για μια ακόμη φορά στη Χαλκιδική», ανέφερε μεταξύ άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με συλλαλητήριο απαντούν οι κάτοικοι

Θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, καθώς και για τα χθεσινά επεισόδια, οι κάτοικοι έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για το Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα